2024. március 29., péntek

A szarvasi fesztiváltól a Nemzeti Színházig

A Zentai Magyar Kamaraszínház eredményeiről és terveiről beszélgettünk Vukosavljev Iván direktorral
Vukosavljev Iván (fotó: Szögi Csaba)

Vukosavljev Iván (fotó: Szögi Csaba)

A Zentai Magyar Kamaraszínházban már javában tart az új évad. A társulat a nyár végén egy díjjal tért haza Szarvasról, ezt követően újra bemutatták Az ember csatáját felújított változatban a zentai városünnepen, tájolnak itthon és Magyarországon, és egy új színdarab próbáit máris elindították.

Minderről bővebben a kamaraszínház igazgatója, Vukosavljev Iván mesélt lapunknak.

 Augusztus 9-én lépett fel a Pataki András által rendezett A legkisebb boszorkány című előadással Szarvason a Magyar Teátrumi Társaság nyári fesztiválján, ahol megkapta a legötletesebb kosztümért járó különdíjat.

– Ez Rutonić Róbert munkáját dicséri. Nagyon szeretjük ezt a szarvasi rendezvényt, az embernek rögtön az jut eszébe, hogy a mi Tiszánkon is jó lenne szervezni egy hasonlót. Ugyanis egy nyitott színpadról van szó a Körös folyón épített dokkon, az amfiteátrum jellegű nézőtér a parton helyezkedik el. Nem először jártunk itt, tavaly a Sziget-kék című gyerekelőadásunk is elnyert egy különdíjat.

 A díjakhoz gratulálunk! Mesélj, az idei évad hogyan fog alakulni, mik a rövid távú terveitek?

– Az évad már elkezdődött, a Madách Imre és Gyarmati Kata írásai alapján készült Az ember csatája című darabot ismét bemutattuk telt ház előtt. Ez egy nagy projektum, egyedül nem is tudtuk volna megvalósítani, idén is a tavalyi szereplőkkel és a segítőinkkel hoztuk tető alá. Nekünk például még nincsenek mikroportjaink, bár nemsokára már lesznek, várjuk őket. De technikai okokból ezt a darabot nem tudjuk repertoáron tartani.

Szeptember 14-én elkezdődtek a következő bemutató próbái. Csáth Géza A béka című novellája alapján készül, Andrej Boka fiatal szabadkai kolléga rendezi, a színészeinkkel közösen készíti. Műhelymunka lesz, kisebb térben játszódó kamaraszínházi előadás. Csáth nagyon izgalmas írása ez, amit mi továbbgondoltunk, az irodalom szerelmesei számára bizonyára rendkívül érdekes lesz. A mű körülbelül száz éve íródott, és mégis mennyire ott vannak a mai emberben is a gondolatai. Ez is azt bizonyítja, hogy nem sok minden változott egy évszázad alatt, holott mi mégis úgy érezzük, egy teljesen más világban élünk. A darab bemutatója október 28-án lesz.

November 2-án Sopronba utazunk, ahol két előadásunk is repertoáron lesz, a Gion Nándor regénye alapján készített A kárókatonák még nem jöttek vissza és a már említett A legkisebb boszorkány. November 19-ig ott leszünk, és mindennap játszunk egy vagy két előadást. Egy napra innen is kiruccanunk Budapestre, a Nemzeti Színházban is előadjuk a Kárókatonákat november 6-án. Tehát sok szeretettel várunk mindenkit Budapestre is, Sopronba is! Örömünkre szolgál, hogy be tudjuk mutatni a Zentai Magyar Kamaraszínházat a határ túloldalán, és hogy a Nemzetiben is felléphetünk, azt különösen nagy elismerésnek érezzük.

Még Sopronban elkészítjük a legújabb tantermi produkciónkat, ami a tavalyi folytatása lesz. November 20-a és december 20-a között ismét végigjárjuk a Vajdaságban azokat a középiskolákat, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Azt szeretnénk ezzel, hogy közelebb kerüljünk a nézőinkhez és fordítva, a nézők a színészekhez. A hegy megy Mohamedhez alapon. Ez egyébként rendkívül jó lehetőség a színészeink számára, hogy kipróbálják, fejlesszék az improvizatív készségeiket. Tavaly lement ebből nyolcvan előadás, az idén húsz, és még legalább ennyi hátravan. A diákok nagyon élvezik ezeket a szituációs gyakorlatokat, melyekbe őket is bevonjuk. A produkciót az MNT támogatja, amit megköszönünk, nélkülük nem tudnánk ezekre a helyekre eljutni. Ezzel párhuzamosan tájolni fogunk még az előadásainkkal is, szintén az MNT tájolási programjának keretében.

Repertoáron tartjuk a tavaly elkészített monodrámáinkat is. Karácsony és újév között pedig elkezdjük a próbáinkat a következő évre. Idén is műsorra tűzünk egy gyerekelőadást, amelynek a munkacíme Papírvarázs, mivel a díszlet és a kosztüm kartonból és hammerból fog összeállni. Ezt Kálló Béla rendezi. A bemutatót február végére tervezzük. A másik előadást, ami Szép Ernő műveiből készül, Mezei Kinga fogja rendezni. A bemutató tervezett időpontja április vége. Úgy próbáltuk kialakítani ezt az évadot, hogy olyan rendezőket hívjunk meg, és olyan előadások szülessenek, amelyek kihívást jelentenek a színészeinknek, és amelyek által fejlődni tudnak.

Januártól júniusig ismét látogatjuk majd az iskolákat is, amennyiben találunk támogatót. A tartomány jelezte, hogy igyekszik minket támogatni, mivel ők is fontosnak tartják a kis társulatok kis közösségekbe való eljutását.

A Zentai Magyar Kamaraszínház 2008 óta működik. Hogyan érzed, hol tart most?

– 2008-ban indultunk, 2009-ben volt az első bemutató, az állandó társulatnak pedig ez a harmadik évada. Úgy érzem, szép fejlődési íven ment keresztül a kamaraszínház. Éppen a legutóbbi gazdasági válság kezdetén jöttünk létre, azóta egyre szigorúbbak a megszorítások, ha ebből a „békaperspektívából” nézem, akkor azt kell mondanom, fenomenálisan haladunk. Fontosnak tartom elmondani, hogy nagyon jól együtt tudunk működni a zentai önkormányzattal, ez nagy segítség számunkra. Persze az ember folyton azt keresi, hol vannak még fejlődési lehetőségek. Van itt például egy hétszáz négyzetméteres pincénk a színház alatt, ezt sem lenne rossz felújítani. Be lehetne ott rendezni egy kis kamaratermet, ahol akár filmeket is lehetne vetíteni, közösségi térnek is kiválóan megfelelne, de még a gardróbot is levihetnénk oda… Tavaly sikerült négy filmben és egy rádiódrámában is szerepelnünk, valamint elkészítettük a monodrámákat a mesterképzésre. Ez utóbbiakból tartunk is még repertoáron néhányat, de off produkcióként szeretnénk újabbakat is készíteni az idei évadban. Amit még pozitívnak tartok, hogy jó a kommunikáció a színházaink között, a színészeink máshol is játszanak, így hozzák és viszik a pozitív energiákat.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)