2024. március 29., péntek
A ZOMBORI KONJOVIĆ-GALÉRIÁBAN

1 festő – 15 fotós – 30 műalkotás

A fenti címmel nyílott kiállítás az elmúlt hétvégén a zombori Milan Konjović Képtárban 15 fényképésznek egy-egy Konjović-alkotás által ihletett fotóiból, amelyek mellett az eredeti művek is szerepelnek. A tárlatot az újvidéki Color Press Csoport, a Lepota i zdravlje folyóirat szervezte a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint Zombor város támogatása mellett.

Az ünnepélyes megnyitón Mrákovits Péter galériaigazgató üdvözölte a kiállítókat és a közönséget, majd a képtárt bemutató szakmunkatárs, Nebojša Vasić Konjović utolsó rajzáról is szót ejtett:

– Az utolsó papírlapot szimbolikus körökkel töltötte ki, majd a lap közepébe helyezte aláírását, és kijelentette, többé nem óhajt festeni. Ezzel a papírlappal lezárta kreatív életművét.

A kiállítás fényképeinek szerzői, Vukica Mikača, Dragan Kujundžić, Aleksandar Radoš, Jaroslav Pap, Đorđe Arambašić, Milica Mrvić, Bojana Andrić, Radivoj Hadžić, Aleksandar Kamasi, Mirko Tabašević, Luna Jovanović, Senja Vild, Boris Bajčetić, Predrag Uzelac és Danilo Mijatović a nyár során ismerkedtek a Konjović-festményekkel, és kapták feladatul, hogy valamelyik alapján készítsenek egy fényképet. Ahány fotográfus, annyiféle reflexiót láthat a kiállítás látogatója. Van aki modellekkel, tárgyak elrendezésével, színes papírfecnik elhelyezésével az eredeti festménnyel szinte azonos fényképet készített, van aki az ábrázolt hangulatot ragadta meg, mások továbbgondolták a látványt, és a tárlatot kísérő pazar katalógusban erről nem csupán alkotásukkal, hanem írásban is vallanak.

A tárlatot hivatalosan Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár nyitotta meg.