2024. április 19., péntek

Tovább nőtt a guatemalai földcsuszamlás áldozatainak száma

Száz fölé emelkedett a guatemalai fölcsuszamlás halálos áldozatainak száma, de mivel több mint háromszázan eltűntek, a kutatás előrehaladtával várhatóan további holttesteket is találnak még.

A legfrissebb jelentések szerint eddig 107 holttestet találtak. Számos áldozatot még nem sikerült azonosítani, a halottak között több tucatnyi kiskorú van. A szerencsétlenség helyi idő szerint csütörtökön késő este történt a Guatemalavárostól 22 kilométerre nyugatra fekvő Santa Catarina Pinula településen. A sárlavina 125 házat temetett maga alá.

Guatemalát az elmúlt napokban heves esőzések sújtották. A hegyoldalt, ahol a földcsuszamlás történt, már korábban is veszélyeztetettnek nyilvánították a környéket átszelő folyó miatt. A hatóságok ezért elővigyázatosságból a lakók elköltöztetését javasolták az érintett negyedből, ez azonban nem történt meg.

A májustól novemberig tartó trópusi esős évszak tavaly huszonkilenc halálos áldozatot követelt, 655 ezer lakost érintett, és mintegy kilencezer házat rongált meg az országban.