2024. március 29., péntek

Török légtérbe tévedt a MiG

Egy orosz harci gép megsértette Törökország légterét a szíriai határnál, a török külügyminisztérium bekérette Moszkva ankarai nagykövetét, hogy tiltakozzon a légtérsértés miatt. A minisztérium tegnapi közleménye szerint az „incidens” még szombaton történt. A térségben járőröző két F–16-os török vadászbombázó visszafordulásra kényszerítette az orosz gépet. Ankara felszólította Oroszországot, hogy óvakodjon a határsértések megismétlődésétől, ellenkező esetben „felelős lesz bármilyen nem kívánt incidensért”. Moszkva elismerte, hogy a gép véletlenül repült be Törökország légterébe, és arról biztosította Ankarát, hogy ez többet nem fog megtörténni – közölte tegnap Ahmet Davutoğlu kormányfő.

Feridun Sinirlioğlu külügyminiszter azonnal felhívta Szergej Lavrov orosz kollégáját, hogy tolmácsolja neki Ankara ezzel kapcsolatos álláspontját. Emellett az amerikai, a brit, a francia és az olasz külügyminiszterrel is megvitatta a helyzetet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a határsértést, és ennek kapcsán összehívta a szövetség politikai döntéshozó szervét, az Észak-atlanti Tanácsot. Stoltenberg ezt azután jelentette be, hogy találkozott Sinirlioğluval, s közölte: a NATO elkötelezett Törökország védelme mellett. „Oroszország magatartása nem járul hozzá a térség biztonságához és stabilitásához” – fogalmazott Stoltenberg.

A Madridban tartózkodó Ashton Carter amerikai védelmi miniszter azt mondta, Washington és a török vezetés egyeztet az ügyben. Egyúttal azzal vádolta Moszkvát, hogy a mérsékelt ellenzéket is bombázza Szíriában.

Az orosz gépek huszonöt bevetést hajtottak végre

Az orosz légierő gépei huszonöt bevetést hajtottak végre az elmúlt 24 órában Szíriában, és az Iszlám Állam (IÁ) kilenc létesítményére mértek csapást – mondta el szokásos napi tájékoztatóján a védelmi minisztérium szóvivője. Igor Konasenkov szerint a légitámadások „a terroristák irányításának szétzilálása és anyagi-műszaki utánpótlási rendszerének megbontására irányultak”.

A légierő hat támadást intézett a terroristák bázisa ellen Idlíb város közelében, és mintegy 30 haditechnikai eszközt, köztük a szíriai hadseregtől zsákmányolt T–55-ös (szovjet gyártmányú) harckocsikat semmisített meg. Megsemmisített továbbá egy tüzérségi rakétaállást az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településnél; a támadás következtében a haditechnikai eszközök lángra kaptak, és robbanás történt egy lőszerraktárban. A pilóta nélküli felderítő gépek rábukkantak a szélsőségesek egyik tüzérségi állására ugyanebben a tartományban, Dzsebel Koba környékén, Szu–25-ös csatagépek pedig lebombáztak három tüzérségi löveget és egy tábori lőszerraktárt.

Konasenkov arról is beszámolt, hogy Szu–24M vadászbombázók Homsz tartományban csapást mértek az iszlamisták híradóközpontjára, és megsemmisítették az iszlamisták egyik parancsnoki központját, illetve Hama tartományban, Er-Rasztan környékén lebombáztak egy parancsnoki központot.

Konasenkov a tájékoztatóban kizárólag az IÁ elleni támadásokról tett említést, ugyanakkor a dzsihadista szervezet elleni koalícióban részt vevő országok (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl-menti államok és Törökország) azzal vádolják Moszkvát, hogy harci gépei jórészt az Aszad elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott mérsékelt lázadók állásait veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.