2024. március 29., péntek

Élénkülő magyar–szerb gazdasági kapcsolatok

A Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok nagyon jók, s ez pozitív hatást fejt ki Vajdaságnak és a magyarországi megyéknek a határon átívelő együttműködésére is – állapította meg Újvidéken Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. E kedvező hatás különösen a gazdasági jellegű projektumok esetében figyelhető meg elmondásuk szerint.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Pintér kijelentette, hogy Magyarország érdekelt újabb szerbiai beruházások végrehajtásában, valamint a már hazánkban működő magyar vállalatok piaci pozícióinak megerősítésében is, például az OTP Bank vagy a MOL esetében.

Pásztor és Pintér a munkahelyteremtés fontosságáról is tárgyalt és megállapították, hogy a fiatalok elvándorlásának megelőzésében ez kulcsfontosságú feladatnak számít. Annak lehetőségéről is szót ejtettek, hogy a magyar cégek nagyobb számban vegyenek a jövőben részt szerbiai üzleti kiállításokon, vásárokon.

A házelnök tájékoztatta a nagykövetet a parlament által folytatott munka menetéről. A tartományi választások időpontjával kapcsolatos találgatások kapcsán elmondta, hogy azokat a törvényes előírások szerint fogják megtartani, a legnagyobb valószínűség szerint jövő tavasszal.

Gazdasági témák élvezték az elsőbbséget a nagykövet és dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő találkozóján is. A kormányfő elismeréssel beszélt a zentai Tisza Automotive gépjárműipari kábelek gyártásával foglalkozó vállalat megnyitásáról, ugyanakkor nemtetszését fejezte ki a határ menti magyar kerítés miatt, mely nem 21. századi megoldás a véleménye szerint.