2024. április 20., szombat

Gyorsvonattal a Nagy-Moraván keresztül

A héten már a felújított szakaszon indulnak útjukra a vonatok Gilje és Paraćin között

Új, párhuzamos sínpárokat fektettek le a 10,5 kilométer hosszú Gilje–Ćuprija–Paraćin vonalon. Az építési munkálatokat az olaszországi Italiana Costruzioni CAF vállalalat végezte, a héten elindulnak az első vonatok. A 10-es közlekedési folyosó mentén 26 év után fektettek le vasúti síneket, a tervek szerint ezen a szakaszon 167 kilométeres sebességgel közlekednek majd a vonatok. A elektrotechnikai munkálatokat a Siemens szakemberei végzik.
Željko R. Marković, a Gilja és Ćuprija közötti szakasz kiépítésével megbízott kivitelező elmondta, hogy már szerdán elindítják a próbajáratot.

Az állami Közlekedési Intézet (CIP) elvégezte a Nagy-Moraván átívelő híd acélszerkezetének kivizsgálását, az adatok elemzése után a végleges eredményeket és a véleményt a héten teszi közzé. A szóban forgó vasúti szakasz kiépítésének legkörülményesebb része a 2400 tonnás, 322,5 méter hosszú és 6 oszlopon nyugvó híd megépítése volt. A hidat az Alpina–Meteorit osztrák–szlovén konzorcium kezdte építeni, de miután csődbe jutott, a munkálatokat a Goša és a Mostogradnja vállalat fejezte be. A hídnak és a vasúti szakasznak a megépítése 16,2 millió euróba került, a hitelező az Európai Befektetési Bank volt, a beruházó pedig a Szerbiai Vasutak Közvállalat.