2024. április 25., csütörtök
ÓPUSZTASZER

Újraavatták a vereckei emlékművet

Újraavatták a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított millenniumi emlékművet szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az emlékmű restaurálását, a hiányzó talapzat és táblák hiteles másolatainak elkészítését Matl Péter kárpátaljai szobrászművész végezte el. Az átadás alkalmából szervezett ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszél a vereckei millenniumi emlékmű újraavatásán (MTI)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszél a vereckei millenniumi emlékmű újraavatásán (MTI)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében kifejtette, a vereckei emlékművet eleink határkőnek szánták. A 20. század azonban vérrel és könnyekkel rajzolta át a határokat. Az emlékmű sorsában, mint cseppben a tenger, tükröződik a magyarság 20. századi kiszolgáltatottsága: megcsonkították, átalakították, elbontották, a magyar helyett idegen emlékek megjelölésére használták – fogalmazott. Visszatekintve pontosan látjuk, hogy a magyarság a 20. század első évtizedeiben lezajlott európai dezintegrációnak miként vált vesztesévé. Feladatunk, hogy Magyarország a 21. század eleji nagy európai átrendeződésének ne vesztese, hanem lehetőség szerint nyertese legyen – hangsúlyozta Kövér László. Magyarország ma annak az Európai Uniónak a tagja, amelynek vezetői napról napra arra törekszenek, hogy felszámolják a közösség erőforrásául szolgáló nemzeti és kulturális sokszínűséget, és azt az értékbázist, a keresztény hitet, amely a sokféleség ellenére lehetővé tette az önálló identitás kialakítását – tette hozzá a házelnök, aki rámutatott: országokat és nemzeteket mindig csak a saját államuk tudta megvédeni és történelmileg nyertessé tenni. A világra nyitott, de önálló, cselekvőképes állam léte vagy nem léte mindig sorsdöntő volt, és lesz a magyarok történelmében. A 21. században nekünk, mai magyaroknak erősebbé kell válnunk, mint amilyennek hisszük magunkat. Ez akkor lehetséges, ha semmilyen körülmények között nem mondunk le önrendelkezési jogunkról – közölte az Országgyűlés elnöke. 2010-ben és 2014-ben a magyar választópolgárok határozottan kimondták, nem mondanak le államukról, nemzetükről, nem adják föl önazonosságukat, szuverenitásukat. Azt üzenték, olyan megújult államot akarnak, mely képes erősíteni a magyar nemzetet és Európát is – jelentette ki Kövér László. Mi, mai magyarok nem akarunk lemondani sem magyar, sem európai önazonosságunkról, mert „aki magyarnak gyönge, az európainak is csak hitvány lehet” – mondta a politikus.

A hiányzó talapzat és táblák másolatainak elkészítését Matl Péter végezte el (MTI)

A hiányzó talapzat és táblák másolatainak elkészítését Matl Péter végezte el (MTI)

A vereckei millenniumi emlékművet Bereg vármegye emelte 1896. július 20-án a honfoglalás tiszteletére. Tervezője Dvorák Ede, készítője Balduzzi Andrea volt. A Trianoni döntés után Csehszlovákia részévé vált a vidék, a határkőről leszerelték az emléktáblákat a hatóságok. 1939-ben az anyaországhoz való visszatérést követően részlegesen felújították az emlékművet. A második világháború után a térséget a Szovjetunióhoz csatolták. Az 1960-as években az emlékművet elbontották, és a galíciai Tuholka faluba szállították. Felső részét 1975-ben szovjet katonai emlékműként avatták föl. 2014-ben az emlékkő darabjait az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolat jegyében a Szkolei járás és Tuholka vezetősége a magyar államnak adományozta. Az emlékmű restaurálását, a hiányzó talapzat és táblák hiteles másolatainak elkészítését Matl Péter kárpátaljai szobrászművész végezte el.