2024. április 25., csütörtök
ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS

„Közösen kell védeni a külső határokat”

Az uniós külső határokat közösen kell védeni, hogy rendezetté váljon a bevándorlás Európába – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár. Merkel szokásos hétvégi videoüzenetében arra a kérdésre válaszolva, hogy az uniós szolidaritás csak akkor működik-e, ha pénzt kell elosztani vagy adósságválságokat kell kezelni, elmondta, hogy természetesen nem erről szól a szolidaritás, de az Európai Unió tagországai a béketeremtő küldetésekkel és a közös külpolitikával már bizonyították, hogy többre is képesek.

Ezeket az erőfeszítéseket pedig együtt tették az alapító tagok, a közép-, és kelet-európai uniós országok és a dél-, délkelet-európai tagállamok, ezért nincs ok a kölcsönös vádaskodásra, egymásra mutogatásra, viszont a menekültekkel kapcsolatban nagy szükség van tisztázó vitákra – mondta Angela Merkel, aki hangsúlyozta: „Közösen meg kell értenünk, hogy több menekült van, mint a második világháború óta bármikor”, és ez globális kihívás, amellyel csak az EU részvételével lehet megbirkózni. Az „európai komponens” mindenekelőtt azt jelenti, hogy „megvédjük külső határainkat”, méghozzá közösen, és ezzel „rendezetté tesszük a bevándorlást”, de azt is jelenti, hogy „nagyobb felelősséget vállalunk” mindazon országokért, amelyekben kialakultak a menekülthullámot kiváltó okok, vagy ahol nagyon sok a menekült, mint Libanonban, Jordániában és Törökországban – mondta a német kancellár, aki hozzátette, hogy Törökországgal már elkezdődtek a tárgyalások az görög–török uniós külső határ ügyében.

Arra a kérdésre, miként lehet bírálatot megfogalmazni és a további menekültek befogadása miatti aggodalmat kifejezni úgy, hogy ne kerüljön elő rögtön a rasszizmus és az idegenellenesség vádja, a kancellár azt mondta: „Muszáj, hogy szabad legyen feltenni kérdéseket, és az emberek fel is teszik a kérdéseiket”. A párbeszédre pedig végtelen mennyiségben nyílik lehetőség, és ennek így is kell maradnia, azért is, mert eddig ismeretlen jelenséggel szembesül az ország: a menekültek tömege révén hirtelen a mindennapi élet részévé válik egy háború, amely a messzi távolban zajlik, és mostanáig szinte csak a televízióból lehetett értesülni a fejleményeiről – fejtette ki Angela Merkel, aki hangsúlyozta, hogy a védelemre szoruló embereket be kell fogadni, de „távozniuk kell azoknak, akik pusztán gazdasági okok miatt jöttek hozzánk”. Ennek az elvnek az érvényesítésében „még következetesebbnek kell lennünk” – fogalmazott a német kancellár.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi hetilap azt írta, hogy az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására. Az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szólva Angela Merkel egy másik interjúban arra a kérdésre, hogy a Magyarország mellett az észak-afrikai spanyol enklávékban, Bulgáriában és Görögországban is felállított határkerítésekre tekintettel hozzá kell-e szokni mindahhoz, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangoztat a menekültválságról, Angela Merkel azt mondta: „én ezt nem szeretném”, és ha sikerül biztosítani a méltányos tehermegosztást az EU-ban, akkor nem is úgy alakul majd a helyzet.

A válságot kiváltó okok megszüntetésével kapcsolatban egyebek között hangsúlyozta, hogy több pénzt kell fordítani a menekültek helyzetének javítására a válságövezetekben, és a diplomáciai törekvések mellett katonai erővel is „segíteni kell”, ahol szükséges. A szíriai polgárháború megállításáról szólva kiemelte, hogy ugyan szükség van „katonai erőfeszítésekre”, de fegyverrel nem lehet rendezni a konfliktust. A rendezés csak egy politikai folyamat eredménye lehet, és ehhez az ellenzék és mások mellett tárgyalni kell „Damaszkusz jelenlegi urainak képviselőivel” is.

Összesen 6056 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt szombaton – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap reggeli összesítéséből. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorfolyamában arról számolt be, hogy éjfélig 176 ezer 113 menedékjogi kérelmet regisztráltak, szombaton 53 kérelem érkezett, tranzitzónában azonban nem regisztráltak ilyet. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítás végrehajtása érdekében szombaton hat külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe – tette hozzá. A főigazgató-helyettes azt is közölte, hogy a válsághelyzetet megalapozó feltételek továbbra is fennállnak. Ezt azzal magyarázta, hogy a menedékkérők száma havi átlagban meghaladja a napi ötszázat. A hatályos kormányrendelet szerint a BÁH főigazgatójának és az országos rendőrfőkapitánynak legalább 15 naponta kell tájékoztatást adni a belügyminiszternek a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.