2024. április 26., péntek

Fogathajtó versenyt tartottak Ludason

A lovassport egyik legelegánsabb ágazatát fejlesztenék Észak-Bácskában

Az Ostorka Egyesület és a ludasi helyi közösség szervezésében szombaton Ludason a focipályán első alkalommal szerveztek fogatos találkozót. A napsütéses, kellemesen meleg időjárás több mint ezer vendéget vonzott a rendezvényre.

Az Ostorka és a ludasi helyi közösség korábban, 2009-től kezdve lovastalálkozót szervezett minden évben, megkísérelve összefogni az amatőr lovasokat, az idén viszont megszületett az elképzelés, hogy a lovassport egyik leglátványosabb és legelegánsabb ágazatának, a fogathajtásnak szentelnek egy napot.

A győztes fogat (Gergely József felvétele)

A győztes fogat (Gergely József felvétele)

A versenyen kettes fogatok vettek részt. A négy versenyző közül első helyen a tizenhat éves magyarkanizsai Berényi Ákos és segédhajtója, a tizennyolc éves, szintén magyarkanizsai Zsámboki Ákos végzett. Második helyezésben a nagybecskereki Aleksandar Vukoje és fogathajtója, Goran Fijat részesült, harmadikban pedig az úgyszintén nagybecskereki Željko Malušić, akinek fogatán segédhajtóként Goran Fijat ült.

A fogathajtók megmérettetését a fogatszépségverseny követte, erre bárki benevezhetett. Az első díjat a nagybecskereki Goran Fijat vihette haza, a másodikat a magyarkanizsai Berényi Ákos, a harmadikat pedig a nagykikindai Nedeljko Tomić.

Az idei rendezvénnyel az volt a cél, hogy a korábbi lovastalálkozó középpontjába mostantól a profizmus kerüljön, így letéve egy nagyobb presztízsű rendezvény alapkövét – nyilatkozta lapunknak Ricz András, az Ostorka Egyesület elnöke, majd elmondta: – Nem volt egyszerű megszerezni a szükséges engedélyeket, hiszen fogathajtó versenyt nem lehet bárhol tartani.

– A bírák az országos lipicai lótenyésztő egyesületből érkeztek. Ők hozták a teljes pályát és a felszerelést is. Hosszú távú célunk, hogy jövőre vagy a rá következő évben megszerezzük a vajdasági és/vagy szerbiai bajnokságban való részvételhez szükséges engedélyeket – magyarázta Ricz András.

A rendezvényt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere nyitotta meg. A fogatos találkozó példája annak, hogy az emberek nem feledkeznek meg a hagyományokról – hangsúlyozta alkalmi beszédében Maglai, majd reményét fejezte ki, hogy a lovassport tovább erősödhet Vajdaságban.

Ifj. Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság titkárhelyettese köszöntőjében rámutatott arra, hogy a fogatos találkozó nemcsak valódi közösségi rendezvény, amely összekovácsol és tömegeknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget, hanem a tartomány idegenforgalmi kínálatának a része. Lovas nemzet a magyar, ezért remélhetőleg a jövőben is sokan lesznek, akik tevékenyen hozzájárulnak a lovassport életben maradásához – emelte ki Juhász.

Bunford Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke – aki magánemberként a lovassportok szerelmese – örömének adott hangot, hogy az Ostorka Egyesületben és a ludasi helyi közösségben volt elegendő erő egy ilyen ünnep megvalósulásához. – Ünnep nélkül az élet olyan volna, mint egy hosszú és poros út fogadók nélkül, nem lenne hol megállni és visszanézni – hangsúlyozta Bunford.

A hivatalos megnyitó után a ludasi Lúdas Matyi Művelődési Egyesület szervezésében művelődési műsor vette kezdetét, ezt követően lovas íjászbemutatót tartottak, majd a zentai St. Longinus középkori harci bemutatóját tekinthették meg az egybegyűltek. A későbbiekben a bordányi Borostyán Dalkör szórakoztatta a hallgatóságot, a gyerekekkel pedig Pepi bohóc játszott. A rendezvény lovasbetyár-játékokkal zárult. A fogatos találkozóval párhuzamosan a ludasi helyi közösség szervezésében bográcsfőző versenyt tartottak, amelyen több mint 40 csapat mérte össze gasztronómiai tudását.

A rendezvényt a Vajdaság Autonóm Tartomány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Médiatámogató a Magyar Szó, a Hét Nap és a Pannon RTV volt, a védnök pedig a Furioso Lovas Centrum.