2024. április 26., péntek

Strandfesztivál Újvidéken

Az érzékszerveink mindegyikét aktiváló fesztivált a hétvégén szervezték meg az újvidéki Strandon, vajdasági hagyományápoló rendezvényről beszélünk, olyanról, amelyen a résztvevők/kiállítók java része több nyelvet beszélt. A Štrand fest rendezvényt az idén első ízben tartották meg, a látogatottság tekintetében igen sikeresnek bizonyult, de a sikerhez jócskán hozzájárult a nyárias időjárás is. A Strandon gyakran szerveznek ehhez hasonló, kézműves kirakodóvásárokat, a mostani egy kicsit több volt ennél: a mézet, borféléket, süteményeket, testápoló kencéket és fajátékokat áruló kisiparosok mellett ezúttal megjelentek a kemencében pizzát sütő pékek is, ezenkívül halászléfőző versenyt is szerveztek. A látvány mezőnyében a szombaton este a homokról a víztükör fölé kilőtt tűzijáték dominált, az effajta szórakozás Európa vízparti nagyvárosaiban már régen bevált szokás.

(Fotó: Szeli Balázs)

(Fotó: Szeli Balázs)

Felvételünk az apatini sörgyár környezetvédelmi reklámakcióján készült: a fesztivállátogatók ráülhettek a konzervgyűrő masinára, amelyet minél gyorsabban tekertek, annál több üres sörösdobozt préselt össze. Az alkalmi ajándékokat a lábteljesítmény függvényében kapták – száznál is többen nyeregbe ültek.

A fesztivál elképzelői azt szeretnék, ha a Strandról a fürdési idény után sem feledkeznének meg az újvidékiek. Télen ideiglenes korcsolyapálya működik itt, de ez csak decemberben nyílik meg. A fürdőhely kapui az év minden napján nyitva vannak, idényzárás után este 8 óráig.