2024. március 29., péntek

Főhajtás a magyar szabadságharc hősi halottjai előtt

Adán az aradi vértanúkra emlékeztek a Damjanich-emlékműnél

Az aradi vértanúk tiszteletére vasárnap délelőtt ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak Adán, a Damjanich János-emlékműnél a Millecentenáriumi Emlékbizottság, a Vadvirág Hagyományápoló Kör és a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezetének rendezésében, valamint a Testvérvárosok a közösségszervezésért projektum támogatásával.

(Fotó: Csincsik Zsolt)

(Fotó: Csincsik Zsolt)

A megemlékezést a budakalászi Kamp Kapelle fúvószenekar nyitotta meg, amelyet a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjainak irodalmi összeállítása követett. A szervezők nevében Gruber Ferenc, a Millecentenárium Emlékbizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a testvértelepülések képviselőit. Majd emlékeztette a hallgatóságot, hogy az idén kettős jubileumot ünnepelnek, mivel a szocialista korszak után huszonöt éve annak, hogy Adán újra megünneplik március 15-ét, illetve a település központjában öt éve helyezték el a Damjanich-emlékmű alapkövét. A megemlékezésen elsőként a magyarországi Budakalász polgármestere, Rogán László mondott megemlékező beszédet, amelyben a magyar szabadságharc hőseire emlékezett. Továbbá a szabadság fontosságát hangsúlyozta, amit meg kell védeni, mert őseink nemzetiségüktől függetlenül a szabadságért, Magyarországért és Európáért áldozták fel életüket. Ezt követően Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke emlékezett az aradi vértanúkra, köztük Damjanich János tábornokra. Méltatta az adai magyarok helytállását is, akik nem akármilyen harcot vívtak meg Damjanich János emlékművének megőrzéséért. Végezetül dr. Tóth Barna Elvira, a VMSZ Ada községi elnöke megemlékező beszédében az aradi vértanúk hozzátartozóinak példaértékű helytállást méltatta. Köztük Damjanich Emíliáét, aki élete végig gyászolta kivégzett férjét, és közben folytatta a nemzet ügyének szolgálatát. A jelenlegi helyzetben mindenkit összefogásra és egyetértésre buzdított, hogy a fiataloknak a szülőföldön biztosíthassanak megélhetést.

A megemlékezés koszorúzással zárul a Damjanich-emlékműnél, ahol a kegyelet virágait Magyarország belgrádi nagykövetségének képviseletében Gyöngyös Zsófia tanácsos helyezte el, a szabadkai főkonzulátus nevében pedig Madarász Bernadett alkonzul. A magyarországi Budakalász önkormányzatának részéről Rogán László polgármester és dr. Krepárt Tamás koszorúzott, a szintén anyaországi Nemesnádudvari önkormányzat nevében dr. Kovács István polgármester, Bakonyi Andrea és Melcherné Bakos Mária, az erdélyi Lövéte önkormányzat képviseletében pedig Lázár Zoltán és György Lőrinc Ernő. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Krizsán Vilmos helyezett el koszorút, a Millecentenáriumi Emlékbizottság részéről Gruber Ferenc, Tóth László és Szabó Szabados Ilona, az Aranykapu ME részéről Sóti Ernő, a Vajdasági Magyar Szövetség részéről dr. Tóth Barna Elvira, Világos Tibor és Dudás Károly, illetve Györe Béla a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviseletében.