2024. április 25., csütörtök

Idén is lesz Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny!

Tavaly azt ígértük: lesz folytatás, november első hétvégéjén megejtjük sorrendben 5. gyermekversmondó versenyünket, melyet Szűcs Imréről, néhai munkatársunkról neveztünk el, és szülőfalujában, a bánáti Udvarnokon (Banatski dvor) tartunk meg. Törhetitek tehát máris a fejeteket, mit választanátok a vajdasági magyar költészetből, hisz ez a verseny jó alkalom arra, hogy e vidék szülötteinek költeményeit éltessük, ne merüljenek feledésbe! Reméljük, hogy az 5. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny – a korábbi négyhez hasonlóan –, megszólítja a tartomány minden területéről a diákokat, és újra a vajdasági magyar költészet ünnepnapjává válik.

A vetélkedőt tehát november 7-én Udvarnokon, Szűcs Imre szülőfalujában ejtjük meg 11 órai kezdettel. A megmérettetésre A VAJDASÁGI MAGYAR KÖLTÉSZET EGÉSZÉBŐL lehet választani, más megkötés nincs. Az Ezüsttulipán című kötet anyaga felhasználható, de nem kötelező a kötetben szereplő versek közül választani. (Akik nem ismerik a kiadványt, elmondjuk, hogy Bordás Győző válogatta a vajdasági magyar gyermekirodalomból épp a vers- és prózamondóknak, egy olyan kincsesbányát adva a kezünkbe, amelyből reméljük, sokáig válogatni tudnak a pedagógusok és a tanulók.) Elvárásunk csupán az, hogy vajdasági magyar költő alkotását hozzátok Udvarnokra!

A versenyben részt vehet minden vajdasági általános iskolás tanuló, teljesítményüket zsűri bírálja el, a győztesek jutalomban részesülnek. Négy kategóriát hirdetünk:

1. korcsoport: 1-2. osztályosok

2. korcsoport: 3-4. osztályosok

3. korcsoport: 5-6. osztályosok

4. korcsoport: 7-8. osztályosok.

Kérjük a tanárokat, hogy idén is vállalják fel a versenyt!

A felkészülés megkezdődhet, és legkésőbb október 23-áig kell dönteni arról, kik képviselhetik iskolájukat az udvarnoki versenyen. Iskolánként egy-egy korosztályban legtöbb 3 versenyző indulhat az udvarnoki versenyen. A továbbjutók adatait (név, kor, osztály, iskola, település, felkészítő pedagógus, kontakttelefon, valamint a kiválasztott mű szerzője és címe) október 31-éig kell eljuttatni szerkesztőségünkbe.

A szervezés megkezdődött, mindennemű kérdéssel hozzánk fordulhatnak a 021/475-4008-as telefonszámon, vagy a jopajtas.szerk@magyarszo.com e-mail címen.

Ígéretet kaptunk arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan autóbusz indul Bácska északi részéből, melyet a diákok-tanárok, szüleik, érdeklődők ingyenesen igénybe vehetnek.

A rendezvény támogatói az udvarnoki szervezőkön és a bégaszentgyörgyi önkormányzaton kívül a Magyar Szó Kft., az újvidéki Forum Könyvkiadó, és a budapesti Kolibri kiadó. A támogatók névsora folyamatosan bővül.