2024. március 29., péntek

Jöhetne az óriások fékpróbája

Sorra hullanak a fejek a Volkswagen-konszernnél a saját gyártású személyautókba szerelt dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának tudatos meghamisítása nyomán kirobbant botrány miatt. Az egészben az a furcsa, hogy még csak most kezdődött el a vezetők lecserélése, miközben sokan már legalább másfél éve tudtak az ominózus hajtóművek fura értékeiről.

A német kormány és EU-vezetők előtt sem volt titok a VW-csalás, de senki nem sietett tájékoztatni a nyilvánosságot. Inkább tabuként kezelték a témát, hiszen az autógyártás több ország gazdaságának kegyeltje, az ágazatból származó haszonból pedig sokan részesülnek.

A légszennyezés okozta halálesetek feléért a járművek károsanyag-kibocsátása felelős (Beta/AP)

A légszennyezés okozta halálesetek feléért a járművek károsanyag-kibocsátása felelős (Beta/AP)

A lefejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azonban már tavaly nyáron külön jelentésben hívta fel a figyelmet arra, hogy „a dízeljárművek gyártói a károsanyag-kibocsátásról kiadott tesztjeiket nem valós körülmények között mérik, így korántsem biztos azok hitelessége.” A megállapítás visszhang nélkül maradt. A csalók nyilván mindent megtettek, hogy a hír ne terjedjen el széles körben. Eredményes és egységes fellépésük arra enged következtetni, hogy több autógyár is érintett lehet, és ezek jó néhány országban téveszthették meg a hatóságokat, azaz szolgáltattak hamis adatokat a járműveik károsanyag-kibocsátásáról.

A baj ezzel csak az, hogy miközben saját érdekeiket védték, emberéletek millióit sodorták veszélybe, és akadálytalanul tovább mérgezték a környezetet. Az egészségkárosodás mellett ugyanis a motorizáció, mármint a fosszilis üzemanyagokkal működtetett járművek komoly természeti károkat is okoznak – bármennyire hihetetlen ez a gyártóknak.

Sajnos egyre többen szenvedik meg az autómotorok, mindenekelőtt a dízelüzemű járművek okozta levegőszennyeződést. Szakemberek és civil (környezetvédő) szervezetek emiatt már régóta félreverik a harangot.

Becslések szerint a Földön évente csaknem 3,5 millió ember halálát okozza a légszennyezés, a tragikus esetek feléért pedig épp a járművek károsanyag-kibocsátása felelős. Az EU-ban évente 300 ezren halnak meg a szennyezett levegő következtében.

A kipufogógáz által megmérgezett levegő sokkal több ember haláláért felelős, mint a közlekedési balesetek. Erre az OECD szintén rámutatott a tavalyi tanulmányában. Meg arra is, hogy a dízelautók akkor is súlyosan károsítanák az egészséget, ha a teszteredmények valóban kedvezőbbek volnának.

A legkorszerűbb dízelmotorral felszerelt járművek ugyanis még parányibb káros anyagokat hagynak maguk után, mint a régebbi modellek. Az icipici koromszemcsékhez azonban tekintélyes méretű agresszív vegyi anyagok kapcsolódhatnak, s a szervezetbe jutva „hatékonyabban” roncsolják a tüdőt.

Az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) már 2012-ben rákkeltőnek minősítette a dízelautók kipufogógázát, és azt sem mulasztotta el közölni, hogy ez a veszélyes végtermék jobb esetben csak asztmát, allergiát és egyéb egészségi károsodást okoz. Ezért alighanem az lenne igazán jó mindenkinek, ha a VW okozta hatalmas vihar hatására az illetékesek mielőbb megbüntetnék a vétkeseket, és legalább ilyen gyorsan érdemi intézkedéseket vezetnének be az emberi élet védelmére. Az iparág óriásait pedig sokkal éberebben figyelnék, környezetvédelmi és egyéb kilengéseiket ugyanakkor kemény szankciókkal fékeznék meg.