2024. március 29., péntek

Az EPS nyereséges, és munkásokat keres

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) az év első felében a várt tízmilliárdos veszteség helyett hárommilliárd dináros nyereséget ért el. Ezzel az EPS megmutatta, hogy az állami vállalatok is képesek hasznot megvalósítani. A vállalat ugyanakkor munkásokat keres, mérnököket, bányászokat és szerelőket – nyilatkozta Aleksandar Obradović, a vállalat igazgatója.

– A villanygazdaság esete kiválóan példázza, hogy rendet lehet tenni a közszférában, lehetséges a politikai érdekek félretétele – emelte ki alá az igazgató, és azt is megemlítette, hogy az év végéig a cégben dolgozó hatszáz igazgató számát megfelezik.

Mint Obradović kifejtette, a villanygazdaság a következő év közepétől részvénytársasággá alakul át, valamint a vállalat egyik célja, hogy évente 36 millió eurót takarítson meg. Elmondta, hogy a központosított és jobban koordinált közbeszerzési eljárásoknak köszönhetően különböző pénzösszegeket már korábban sikerült félretenni.

Az igazgató arról is említést tett, hogy továbbra is Szerbiában a legalacsonyabb az áram ára, és azt is kifejtette, hogy az EPS több nagyszabású projektumot is pénzelt annak érdekében, hogy az országban is piaci áron értékesítsék az elektromos áramot.

– A tervek értelmében a következő öt évben elérjük a piaci árfolyamot, és azt is, hogy ne a villanyáram ne minősüljön szociális kategóriának – mondta Obradović.