2024. április 25., csütörtök

Feleannyi közszolgát kellene elbocsátani

Nem a tervezettek szerint zajlik a közszférában dolgozók számának csökkentése, ezért jó volna, ha az illetékesek még egyszer átvizsgálnák az idevágó elbocsátási tervet, amely alapján 2017-re összesen 75 ezer személynek mondana fel az állam – állapították meg a Költségvetési Tanács legutóbbi ülésén.

„Túlságosan is lelkes, és valószínűleg megvalósíthatatlan elgondolás az, hogy a következő három évben az államvezetés sikeresen realizáljon egy ilyen elbocsátási projektumot” – olvasható a tanács augusztusi közleményében. Ehelyett, a tanács azt javasolta az államvezetésnek, hogy – az ország valamennyivel kedvezőbb költségvetési helyzetét kihasználva – mérsékelje az elbocsátásokra vonatkozó középtávú céljaik magvalósítását, ahelyett, hogy az év végéig növeljék a fizetéseket és a nyugdíjakat. A tanács észszerűbbnek tekinti, ha a tervezett 75 ezer helyett 30, illetve 40 ezer dolgozótól válnának meg.

Az államvezetés nem tétlenkedik ebben az ügyben, az államigazgatási és önkormányzati minisztérium nemrég arról tájékoztatott, hogy az év végéig csaknem 9000 ezer személynek kellene felmondani a közszférában. Megközelítőleg ugyanannyinak, mint ahányan a 2013 óta bevezetett közszférai létszámstop óta munkát kapott az állami szektorban.