2024. március 29., péntek

Népesedési és családgondozási program

A Vancsesz Adán tartott konzultációt az MNT akciótervének felülvizsgálatáról

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz) Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének, illetve Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének kérésére megszervezte az MNT népesedési akciótervének átvizsgálását, illetve ennek a felhasználásával egy komplex népesedési és családgondozási program kidolgozását. Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke elmondta, hogy az akcióterv átvizsgálását és a program kidolgozását partnerek részvételével tervezik, ezért konzultációk sorozatát tartják Vajdaság-szerte a magyar érdekeltségű önkormányzatok, civil szervezetek képviselőinek és a tudományos szféra szakembereinek a bevonásával. A nagycsaládos-szervezet legutóbb szerdán este Adán, a Vancsesz székházában tartott konzultációt, amelyre Adáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Kishegyesről és Szabadkáról érkeztek résztvevők.

Az adai konzultáció (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai konzultáció (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ez az összejövetel egyik állomása annak a konzultációsorozatnak, amit a népesedési akciótervvel kapcsolatban végzünk. Azzal kezdtük, hogy az MNT-ben, illetve annak elnökével tartottunk két megbeszélést, valamint megkezdtük a konzultációkat az önkormányzatokkal. Magyarkanizsán és Kishegyesen már jártunk, és tervezzük, hogy az összes magyar érdekeltségű önkormányzatba ellátogatunk. A mai összejövetel célja, hogy a népesedési akciótervet átnézzük, folytassuk a konzultációkat és konkrét javaslatokat halljunk. A megbeszélésre vendégeket hívtunk az önkormányzatokból, a civil szervezetekből, a médiából és a tudományos szférából. Jelenleg egy olyan népesedési és családgondozási program elkészítésén dolgozunk, amely egybefoglalná az akcióterv szinte valamennyi elemét és a Vancsesz családgondozási programjának elemeit. A programban lesznek olyan fejezetek is, amelyek a népesedési akciótervben nem szerepeltek. Az egyik a neveléssel kapcsolatos, amelyben az alkotói nevelési szellemiségre helyezzük a hangsúlyt. Az oktatási intézményekkel is együttműködünk, az iskoláskor előtti intézményektől kezdve az általános iskolákon át a középiskolákig. Hiszen a gyermekek nevelése a családban kezdődik, és a legfontosabb része ott zajlik, de ezekben az intézményekben folytatódik. Nagyon fontos, hogy ezt a szellemiségű nevelést, amelynek helyességéről meggyőződtünk, folytassák ezekben az intézményekben is – magyarázta Krizsán Vilmos, aki hangsúlyozta: – Az akcióterv felülvizsgálata folyik. Mi úgy gondoljuk, hogy a jövőben a Vancsesz vegye át ennek az irányítását és a levezetését. Egy olyan konkrét programot szeretnénk kidolgozni, amit meg tudunk valósítani. Ez az akcióterv helyett lesz, annak folytatásaként. Mindenképpen számítunk arra, hogy mindazok, akik az akciótervben szerepet vállaltak – az önkormányzatok, a média, az egyházak, a civil szervezetek –, továbbra is partnereink legyenek. A programban egy kicsit más lesz a viszony, mint a korábbi akciótervben volt, hiszen abban az MNT vezető szerepet vállalt. Mi partnerségben, közös munkában képzeljük el, hiszen a nagycsaládos-szervezet egyedül ezt nem tudná megvalósítani. Továbbá mindenképpen szükség van arra, hogy mindazok, akik ebben érdekeltek, összefogjunk, hiszen csak akkor tudunk majd igazán eredményt felmutatni – közölte a Vancsesz elnöke.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a népesedési és családgondozási programot október 31-ig szeretnék az MNT asztalára tenni, hogy a következő évtől alkalmazni lehessen.