2024. április 25., csütörtök

A lehallgatási ügy újabb fejezete

Az átiratot közzétett honlap szerkesztője elutasította, hogy hazugságvizsgálaton essen át – Az újságíró-szervezetek figyelmeztetnek: erre nem is kötelezheti senki a törvény értelmében

Bojan Pajtićnak, a Demokrata Párt elnökének, tartományi kormányfőnek az állításaira, mely szerint lehallgatták egyik tavalyi telefonbeszélgetését, s a kommunikáció átirata a Teleprompter nevű internetes portálon jelent meg, a hatalom gyorsan, cáfolatokkal és újabb támadásokkal reagált. Szerdán Nebojša Stefanović belügyi tárcavezető és Aleksandar Đorđević, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség igazgatója cáfolták, hogy bármelyik állami szerv lehallgatná vagy lehallgatta volna Pajtićot, a belügyminiszter azt is elmagyarázta, hogy a szóban forgó weboldalon megjelent dokumentum, a beszélgetés állítólagos átirata egyáltalán nem is hasonlít a hivatalos lehallgatási dokumentumokhoz. Az állami tévé esti híradójában azzal vádolta meg a DP vezetőjét, hogy a Teleprompter szerkesztőjével, jó barátjával közösen ötlötték ki az egész lehallgatási botrányt, csak azért, hogy a kormányra és elsősorban Aleksandar Vučić kormányfőre támadjanak, s olyan közhangulatot teremtsenek az országban, melyben akár a kormányfő elleni merénylet is elképzelhető lesz.

Nebojša Stefanović tegnap arról számolt be, hogy Danilo Redžepović, a Teleprompter honlap szerkesztője, akit szerdán este meghallgattak, visszautasította, hogy hazugságvizsgálaton essen át. A meghallgatása során a kérdések többségére a médiatörvényre való hivatkozással felelt, számolt be a belügyminiszter a rendőrakadémián tett látogatásakor. Mint mondta, az eddigiekben egyetlen nyomot sem látott arra vonatkozóan, hogy valaki lehallgatta volna Pajtićot. Ez a hivatalos válasza a Demokrata Párt kérdésére is: „Már elnézést, de teljesen biztos vagyok benne, hogy egyetlen állami szerv sem hallgatta le sem Bojan Pajtićot, sem Lidija Udovičkit, akivel telefonon beszélt” – jelentette ki Stefanović. A nyomozás ennek ellenére folytatódik, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem győződhetünk meg az igazságról a weboldal szerkesztőjének vallomása és a hazugságvizsgálat alapján. Úgy ítélte meg, hogy nem volt sikeres a DP azon kísérlete, amely a nyilvánosság átverését és az állam destabilizálását tűzte ki céljául.

NEM SÖPÖRHETIK A SZŐNYEG ALÁ

Bojan Pajtić tegnap közölte, azt sem tudja, hogy néz ki a honlap szerkesztője, nemhogy a barátja lenne.

– A közlemények sokasága, a zavarodottság, a tagadás és az idegesség is bizonyítja, hogy igazunk volt. Az év elején a polgári jogvédő figyelmeztetett, hogy nemcsak a politikai pártokat, hanem szakszervezeteket, egyéneket is lehallgattak, és hogy erről a gyakorlatról nem tettek le a mai napig. Én továbbra is szeretnék arra a kérdésemre választ kapni, hogy ki az, aki engem lehallgatott, illetve lehallgat, ki bízta meg ezzel a feladattal. Összevissza beszélnek. A következő sajtótájékoztató után beszámolunk majd a szerzett bizonyítékokról is, és még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem fogjuk hagyni, hogy ezt az ügyet a szőnyeg alá söpörjék. Ami a Telepromptert illeti, nem a barátomé ez a portál, és feltételezem, hogy az lehet a hazugságvizsgálat visszautasítása mögött, hogy az újságírók egyszerűen soha sem hajlandóak elárulni a forrásaikat. Én is próbáltam már meggyőzni őket az ellenkezőjéről, de nem jártam sikerrel – mondta Pajtić tegnap Szabadkán.

NEM KÖTELES MEGMONDANI

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) közleményben hívta fel az állam figyelmét arra, hogy a tájékoztatásról és médiumokról szóló törvény szerint az újságíróknak nem kötelességük közzé tenni, honnan származik az általuk közölt információ, s arra szólította fel a hatalmi szerveket, hogy tartsák tiszteletben a törvényes előírásokat. A forrás megnevezésének elkerülése a független tényfeltáró újságírás alapját képezi, jegyezték meg a szervezetek, s csak az olyan esetek jelentenek kivételt, amikor legalább ötéves börtönnel büntethető bűncselekményről van szó, melynek bizonyítása más módon lehetetlen. Megemlítették, hogy az újságírókódex is az információkat szolgáltató forrás elhallgatására szólítja fel az újságírókat.

MINDENKI ELŐTT MINDEN VILÁGOS?

Tegnap a témával kapcsolatban röviden nyilatkozott maga Vučić is. Azt mondta, ezzel a témával személyesen nem foglalkozott, mert nem érdeklik a politikai játszadozások. Neki mint kormányfőnek, mondta, ennél komolyabb kötelezettségei és felelőssége van a polgárok irányában.

– Azt hiszem, mindenki előtt minden világos. Ha valaki elutasítja, hogy hazugságvizsgálaton essen át, akkor azt azért teszi, mert vagy nem mond igazat, vagy van egyéb rejtegetnivalója. Az én feladatom az, hogy Szerbia előbbre jutásával foglalkozzak, komoly kérdésekkel, azzal, hogy országunkat megfelelőképp képviseljem külföldön is, ezt fogom a jövőben is tenni. Az efféle politikai játszmák, meg az, hogy valakinek öt- vagy hatszázalékos lesz-e a támogatottsága, s mennyi ideig ragaszkodhat még a bársonyszékéhez, valóban nem érdekelnek – közölte Vučić strasbourgi látogatása alkalmával.

Nem kívánta tovább kommentálni az esetet, és megjegyezte, szerinte minden ember nagyon is jól ért mindent Szerbiában a lehallgatási üggyel kapcsolatban.

– Az állam rendkívül komolyan reagált, én nem foglalkoztam az egésszel, de látom, hogy az állami szervek meglehetősen komolyan vették az ügyet, és megtesznek minden szükséges lépést – fogalmazott a miniszterelnök.