2024. április 25., csütörtök

A három nagy kötelezettség

Tegnap fogadták a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az elsőéves hallgatókat
(fotó: Molnár Edvárd)

(fotó: Molnár Edvárd)

Az idei tanévben 44 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Fogadásukon dr. Lepeš Josip, megbízott dékán mondott üdvözlő beszédet:

– Három nagy kötelezettség vár hallgatóinkra. Egyik, hogy a család, a szülők irányába teljesítsenek, jó tanulással, időben vizsgázással, diplomázással. A másik a tanáraik felé irányul. Kötelesek jobbakká válni tőlük, hiszen egy pedagógus számára a legfontosabb, hogy tanítványai túlszárnyalják. A harmadik a vajdasági magyar közösségre vonatkozik, amely az elmúlt évek folyamán megadta a lehetőséget a kibontakozásra, de ezt vissza is kell adniuk, tudással, képesítéssel, mintegy beépülve abba a bástyába, ami ezt közösséget megőrzi és építi. A pályájuk során a leendő tanítványaiknak is az itt élés fontosságára kell felhívniuk a figyelmet – hallottuk a megbízott dékántól, míg dr. Josip Ivanović dékánhelyettes a kar jelentőségéről szólt.

– Ez egy minősített, állami kar, amely az Újvidéki Egyetemhez tartozik. Szabadkán számos lehetőség létezik a felsőoktatási intézménybe való iratkozáshoz, sok kihelyezett tagozat van, de szem előtt kell tartanunk, hogy nem vagyunk nyugati fejlettségű országban, ahol a magánegyetemek élen járnak a tudományok szintjén. Egy volt szocialista országban élünk, ahol a polgári társadalom felé egy jó oktatási rendszerrel térünk át. Ne züllesszük szét, inkább fejlesszük azt – fejtette ki dr. Josip Ivanović.

Dr. Németh Ferenc gazdasági és külkapcsolatokkal megbízott dékánhelyettes annak előnyét emelte ki, hogy az MTTK-n a hallgatók anyanyelvükön folytathatják tanulmányiakat, aminek eredménye megmutatkozik a továbbiakban, ezek után szólt karuk folyamatos gyarapítás alatt álló gazdag szakkönyvtáráról, amelyet egy médiatárral is bővítenének, valamint a nemzetközi kapcsolatokról elmélyítésének fontosságáról. Mint azt hallhattuk, minél több magyarországi, határon túli intézménnyel igyekeznek felvenni a kapcsolatot, hiszen számos pályázat ad lehetőséget diák- és tanárcserére.

A fogadáson az új hallgatókat üdvözölte dr. Czékus Géza dékánhelyettes, Krekity Pintér Valéria, a kar tanácsának elnöke és Dudás Éva, a tanulmányi osztály vezetője, valamint bemutatkoztak a tanárok is, majd pedig Bús Attila, a Hallgatói Önkormányzat elnöke vezetésével tettek fogadalmat az elsőévesek.

A szabadkai Óvóképző és Edzőképző Szakfőiskolán dr. Goran Stojanović, a tudományügyi és technológiai fejlesztési titkárhelyettes nyitotta meg az egyetemi tanévet. Mint megjegyezte, a szakfőiskolával a tartomány hosszú évek óta eredményesen működik együtt. Hozzátette, hogy az intézményben idén 550 hallgató tanul és az iskola első ízben indította meg a főiskolai egészségügyi nővér szakirányt.

– A titkárság rendkívül gyorsan engedélyt adott a szak számára, amely, mint megtudtuk, teljes hallgatói létszámmal kezdheti meg a tanévet –nyilatkozta Stojanović.