2024. április 25., csütörtök

Hetedik éve tart a csődeljárás a nagybecskereki cukorgyárban

A nagybecskereki cukorgyárban, 2009 júniusában – több mint 1,7 milliárd dinár adósság miatt – indult csődeljárás, amely napjainkban is tart. Nem valószínű, hogy az év végéig lezárul. A késés egyik oka a rendezetlen dokumentáció, ami miatt előbukkanhatnak újabb, nem rendezett tartozások vagy követelések.

Egykor az ország legjobb cukorgyára volt

Egykor az ország legjobb cukorgyára volt

A csődeljárás végét várja a gyár kétszáz egykori dolgozója is, akik 39 ki nem fizetett havi bért követelnek. A keresett összeg dolgozónként körülbelül egymillió dinár. A dolgozók követelését csak a csődeljárás lezárása után aktiválhatják.

A dolgozók 2012-ben állították össze a követeléseikről szóló listát. A ki nem fizetett bérek címén összesen 400 millió dinárt követelnek. Ezen dolgozók többsége szolgálati idejének legnagyobb részét a cukorgyárban töltötte el. Az állam, amely a nagybecskereki cukorgyár többségi tulajdonosa (63,84 százalékban), jogosnak tartja a dolgozók követelését, de – tekintettel a csődeljárás elhúzódására – nincs kizárva, hogy a dolgozók a bérek ügyében kénytelenek lesznek a strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz fordulni.

A nagybecskereki cukorgyár az ország legrégibb cukorgyára, amely 1904-től 2003-ig működött. Akkor állt le először. Egy évvel később újra begyújtották a mészkemencét, de a 2004-es kampány dicstelen befejezése egyben a nagybecskereki cukorgyártás végét is jelentette. Ettől kezdve az állam ideiglenes intézkedéseket vezetett be, közben pedig (eredménytelenül) keresték a vásárlót a gyárra, majd 2005-ben bezárták a gyár kapuit.

A kiút keresésében akkor voltak a legközelebb, amikor a belgrádi Zepter Kompánia, illetve Filip Zepter üzletember az adósság kifizetése mellett egy eurót kínált fel a gyárért. Azonban 19 millió eurós befektetést is követeltek tőle, amit a Társaság nem vállalt. Közben a nagybecskerekinél korszerűbb cukorgyárakra is lakat került. Azóta a vidéken jóval kevesebb cukorrépát termesztenek.

A nagybecskereki cukorgyár épületét időközben megvásárolta a Viktorijacsoportosulás, amely keményítő gyártását tervezi a munkacsarnokokban.