2024. március 29., péntek
LAGARDE

Gazdaságpolitikai megújulásra van szükség

A világgazdaság növekedése valószínűleg gyengébb lesz a tavalyinál, és 2016-ban is csak mérsékelten gyorsul, mivel globális problémák sorával kell szembesülnie a világnak – az európai menekültválsággal, a lassuló kínai növekedéssel és a irányadó kamatszint várható megemelésével az Egyesült Államokban –, mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Council of the Americas üzleti szervezet előtt tartott beszédében Washingtonban. Jó hír, hogy mérsékelt fellendülés várható a fejlett régiókban, az Egyesült Államokban, Európában és Japánban, kevésbé jó viszont az, hogy a fejlődő régiókban immár ötödik éve lassul a növekedés üteme. Lagarde gazdaságpolitikai megújulásra és fokozott nemzetközi együttműködésre szólította fel a világ döntéshozóit. A növekedési kilátásokat az „átalakulás hatásai” befolyásolják – fejtette ki –, mindenekelőtt Kína átállása egy új növekedési modellre, valamint az Egyesült Államok monetáris politikájának „normalizálódása”. Ezek lesznek azok a fő tényezők, melyeknek a hatása egyrészt végiggyűrűzik a világon, másrészt valamilyen módon „vissza is üt rá” – mondta.

Alapjában véve „szükséges és egészséges” átalakulásról van szó – emelte ki az IMF vezérigazgatója. „Jót tesz Kínának, jót tesz az Egyesült Államoknak, és jót tesz az egész világnak.” Az átalakulás hathatós kezeléséhez azonban gazdaságpolitikai megújulásra van szükség: ez a kereslet növekedését támogató, a pénzügyi stabilitás felett őrködő és strukturális reformokra törekvő gazdaságpolitika kell hogy legyen.

„Ez most mindennél fontosabb – fogalmazott –, csakúgy, mint a nemzetközi együttműködés szorosabbra fűzése. Az előttünk álló kihívások nagy részének kollektív természetére való tekintettel – mint a klímaváltozás, a világkereskedelem, illetve a globális pénzügyi rendszer stabilitása – a nemzetközi együttműködés szorosabbá tétele sokkal sürgetőbb szükségszerűséggé vált, mint valaha volt” – mondta Chiristine Lagarde.