2024. március 28., csütörtök
SZEPTEMBERI TALÁLKOZÁSOK

Két Tamás egy színpadon

Észak- és Nyugat-Bácska jelképes találkozására került sor kedd este a zombori Berta Ferenc Zsebszínházban, a Forum Kiadóház, a Híd folyóirat és a Híd Kör képviseletében megjelent magyarkanizsai T. Kiss Tamás és Oláh Tamás bemutatkozásán, amelyet a szabadkai Berényi Emőke moderált. A műsorvezető rendkívüli felkészültsége, jártassága és kimért provokativitása révén nem csupán a 2009-ben alakult Híd Kör és tagjai aktivitásáról tájékozódhatott a közönség, hanem olyan intimitásokról, hogy Oláh Tamás költő már évek óta ígérgeti, hogy decemberre elkészül az első kötete, de erre a szerző szerint idén sincs esély, hiszen előbb véglegesítenie kellene a kéziratot, illetve hogy T. Kiss Tamás reggelre berekedt, majdnem elveszítette a hangját, amit a negyedik kiadására váró, A tükörtestvér című regény szerzője hősies igyekezettel bizonyított is a válaszadásai és felolvasása során.

Berényi Emőke a lokálpatriotizmus, a Híd Kör munkája, a közösségi alkotótevékenység felől faggatta a két Tamást. Az utóbbi kérdésre vonatkozóan Oláh kiemelte, hogy a körhöz tartozók és azon kívüliek olvassák egymást, a szövegekből valamennyi mindig megérinti a másik szerzőt, valami lerakodik belőle benne, és ilyen értelemben beszélhetünk csapatmunkáról. Egyben leszögezte, hogy a vajdasági magyar irodalom tekintetében nagyon fontos az újabban tapasztalható pezsgés, mert miként mondta, ebből az irodalomból hiányzik egy teljes nemzedék, a mostani huszonéveseket körülbelül négy évtized választja el az előttük járó generációtól.

T. Kiss közölte, hogy ő nem igazán csapatjátékos, viszont ő is nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok olvasnak, egymást is olvassák, és egyre bátrabban publikálnak. Beszélt első regényének fogadtatásáról, arról, hogy a könnyen azonosítható kanizsai helyszínek miatt A tükörtestvér nem éppen angyali életvitelű főhősét a szerzővel azonosították. Második regényéről szólva közölte, hogy az is a fiatalokról és a fiatalokhoz szól, hőse egy ötödikes elemista, de nem hagyományos ifjúsági regényt ír, hanem saját gyermekkori élményeiből és tanári munkája során az iskolában tapasztaltakból az előző regényéhez hasonló műre számíthat az olvasó, hiszen a kiskamaszok élete is számos titkot rejteget.

A két Tamás bemutatkozásának apropója a Híd folyóirat júliusi és augusztusi lapszámának promóciója volt, amely során Berényi Emőke elmondta, hogy mintegy negyven fiatal szerző sorakozott föl a két lapszámban, és tíz képzőművész is csatlakozott hozzájuk, valamint, hogy – a nagyszámú szerzőnek is köszönhetően – nyomtatott formában már nem lehet beszerezni ezt a két számot, viszont on line lapozhatók. Oláh Tamás verset, T. Kiss Tamás regényrészletet olvasott föl a folyóiratból.

A rendezvényt Đurđina – Đina – Marković miniatúráinak kiállítása kísérte, amelyről megnyitóbeszédében Milorad Rađenović, a ’76-os Képzőművészeti Csoport elnöke leszögezte, hogy az alkotó alapvető ihletője Picasso művészete. Đina Marković, aki a festészet mellett írással is foglalkozik, valamint a Bunjevačko kolo egyesületben képzőművészetre és kreatív alkotómunkára oktatja a gyerekeket, szerbül és magyarul szólt a közönséghez.

Az est keretében közreműködött a Zsebszínház Kisegyüttese, a rendezvény házigazdája Fekete J. József volt, aki távollétükben köszönetet mondott dr. Faragó Kornélia tanárnőnek, hogy létrehozta a Híd Kört, valamint ifj. Virág Gábornak, a Forum igazgatójának, mert remek csapatot szervezett a Találkozásokra. A műsort a Lila’s könyvkereskedés szponzorálta.