2024. április 19., péntek

Játék és barátkozás

A magyar népmese napjáról játékos vetélkedővel emlékeztek meg negyedikes tanulók a Szabadkai Városi Könyvtárban

Szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja, és ekkor ünnepeljük a magyar népmese napját is. A Szabadkai Városi Könyvtárban öt iskola csapata játékosan mérte össze tudását, miközben a népmesék birodalmában barangoltak. Omerović Heléna, a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályának tájékoztató könyvtárosa számolt be lapunknak a mesés délelőttről:

– Könyvtárunkban ezen a napon évek óta játékos vetélkedőt szervezünk, a tanulók népmesékben való jártasságát kutatva. Minden évben más iskolák tanulóit hívjuk meg. Arra törekszünk, hogy a szabadkai és környékbeli iskolák mind sorra kerüljenek, azaz különböző években részt vegyenek a vetélkedőn. A negyedikesekre számítunk, hiszen ők már elég jól ismerik a népmeséket, köszönhetően a szülőknek, nagyszülőknek, akik esténként esetleg felolvasnak nekik, valamint a tanítóknak, akik az iskolákban foglalkoznak velük. Az idén a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, a Jovan Mikić Általános Iskola, a Kizur István Általános Iskola, az Október 10. Általános Iskola és a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói mérték össze tudásukat, tehát öt csapat, mindegyik öt tagból állt. Nem csupán a tudás dönti el, melyik csapat lesz az első, a szerencse és az ügyesség pont úgy számít, mint a népmesékben. A játék során egyebek között Activityzünk, néha mutogatni kell, vannak kérdezz-felelek és párosítási feladatok, dobókocka segítségével mezőkön kell haladni, ügyességi feladatokat megoldani, „lefejezni a sárkányt”, „hét legyet ütni egy csapásra”, stb. A gyerekek nagyon élvezik, hiszen a délelőtt arról szól, hogy játszva és barátkozva ünnepeljük meg e napot. Végül a nyertes csapat elnyeri méltó jutalmát, könyvekkel gazdagodik, a többiek vigaszdíjban részesülnek, majd pedig megesszük a „hamuba sült” pogácsát. Minden évben kellemesen meglep bennünket, hogy a gyerekek milyen jól ismerik a népmeséket, nagyon szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne. Annak idején a szülőknek, nagyszülőknek talán több idejük volt mesélni, sűrűbben lehetett a tévében magyar népmeséket látni, és az otthoni könyvtárakban is jobban jelen voltak a népmesegyűjtemények. A szülők gyakrabban megengedhették maguknak, hogy megvásárolják a könyveket, mint manapság, de a könyvtárból bármikor ki lehet kölcsönözni a népmesegyűjteményeket. Egy ilyen rendezvénnyel erre is felhívjuk a figyelmet – mondta Omerović Heléna.

A vetélkedőt ezúttal a Jovan Jovanović Zmaj Á. I. csapata nyerte meg, Gólity Alent, a csapat egyik tagját a játék élményeiről kérdeztük:

– A mi csapatunk volt a szegény ember. A szerencse elvitt bennünket a célba, és nyertünk. Nyereményként kaptunk jegyzetfüzeteket, amelyeken Kosztolányi Dezső van, Benedek Elek-meséskönyvet és emléklapot. Szeretem a népmeséket, az öreg halász története a kedvencem. Az iskolában is tanuljuk a népmeséket, de most épp a Vukot olvassuk. Vártam már a játékot, máskor is szívesen eljönnék – mondta Alen, majd pedig Flajsman Noémi, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója is elmesélte milyen volt részt venni a vetélkedőn.

– Izgultunk, hogy hanyadikak leszünk, és végül harmadik helyezést értünk el. Remek volt a csapatunk. Szeretem a népmeséket, de újabb könyveket is szeretek olvasni. Nagyon jó játszani, de szeretjük az iskolát és a magyarórákat is, mert akkor sok népmesét olvasunk. Mi is kaptunk emléklapot, az enyémen ez áll: „A mai napon sikeresen versenyeztél, ezáltal elnyerted a népmesék világának fele királyságát” – mondta Noémi.