2024. április 18., csütörtök

Lehallgatási botrány vagy kitalált történet?

Bojan Pajtić megerősítette: valódi a magánbeszélgetését felelevenítő, internetre került átirat – Vučićhoz közel állók keveredtek korrupciós gyanúba

Lehallgattak – jelentette ki tegnapi újvidéki sajtótájékoztatóján dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt elnöke. Mint közölte, a Teleprompter honlapján köszönt vissza a Lidija Udovičkivel folytatott egyik tavalyi telefonbeszélgetésének átirata. A beszélgetés során Udovički elpanaszolta Pajtićnak, hogy Aleksandar Vučić komája, Nikola Petrović, a Szerbiai Villanyhálózat igazgatója kétmillió eurót követel azért, hogy az amerikai Continental Wind Partners szélerőműparkját a szerbiai villanyhálózatra kapcsolják. Ebben a cégben Lidija Udovički férjének részesedése van, ezért fordult a tartományi kormányfőhöz. A tartományi kormány megadta az engedélyt a park kiépítéséhez Kovin mellett, a köztársasági kormány azonban megsemmisítette azt, arra hivatkozva, hogy az engedély megadása a villanyhálózat hatáskörében áll.

Pajtić igazolta, hogy ez az átirat teljesen autentikus, s feltette a kérdést: ki hallgatja le a beszélgetéseit, a minél gyorsabb választ pedig az állami szervektől várja. Közölte, hogy sem demokratikus országnak, sem jogállamnak nem lehet nevezni egy olyan országot, ahol ilyesmi előfordulhat. Mint mondta, nem tudja meghatározni a beszélgetés pontos dátumát, hiszen tavaly zajlott le, s a beszélgetés során felmerült korrupciós témáról sem akart részleteket közölni, mert az magánbeszélgetés témáját képezte, s egyébként sem rendelkezik elegendő bizonyítékkal. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem lett volna-e kötelessége azonnal jelenteni az illetékes állami szerveknek, ha korrupcióról szerzett tudomást, Pajtić megismételte, hogy teljesen magánjellegű volt a beszélgetés, melynek során Lidija Udovički egyébként is közölte vele, hogy maga fogja értesíteni az állami szerveket. Pajtić bejelentette abbeli szándékát is, hogy bűnvádi feljelentést teszt a lehallgatási botrány miatt. Feltette a kérdést, mire számíthatnak az egyszerű polgárok, ha a tartományi kormány vezetőjét is lehallgatják, s miután megállapította, hogy Szerbiában ennek az ügynek nem lesz olyan lecsengése, mint a Watergate-botránynak Amerikában, azzal folytatta: csak annyit szeretne megtudni Aleksandar Vučić kormányfőtől, hogy ki hallgatja le, és kinek az utasítására történik mindez.

HAZUGSÁGVIZSGÁLATOT AKAROK!

Nikola Petrović, a Szerbiai Villanyhálózat igazgatója a nap folyamán cáfolta, hogy kenőpénzt követelt volna az amerikai cégtől, s hogy bizonyítsa igazát, kész hazugságvizsgálat alá vetni magát, tette hozzá.

– Szerencsétlenek a saját kis állítólagos szerencsétlen beszélgetéseikben akár azt is mondhatták, hogy a saját kezemmel vetettem véget valaki életének. Van nekem egy javaslatom: ha igaz, hogy erre a beszélgetésre sor került, s ha Lidija Udovički tényleg kijelentette mindazt, amit az átirat tartalmaz, akkor követelem, hogy mondják meg azt is, hol, mikor és kitől kértem pénzt, hogy azonnal bűnvádi feljelentést tegyek saját magam ellen. Ha viszont ezt nem teszik meg, akkor én fogom feljelenteni Udovičkit, amiért elhallgatott egy bűncselekményt – fogalmazott az igazgató.

A belgrádi sajtó egyébként már korábban is cikkezett arról, hogy Nikola Petrović és a kormányfő testvére, Andrej Vučić megkísérelték egy amerikai vállalat zsarolását, ami miatt USA-beli tisztségviselők is panaszkodtak Belgrádban.

„A LEHALLGATÁSI IRATOK NEM ÍGY NÉZNEK KI”

A belügyminiszter kijelentette, hogy sem minisztériuma, sem pedig a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) nem hallgatták le Pajtićot. Nebojša Stefanović elmondta, hogy egyik szervnek sincsen semmi köze az interneten napvilágot látott átirathoz.

– Aleksandar Đorđević, a BIA igazgatója és jómagam vállalunk minden felelősséget, ha a kételynek csak egy szikrája is felmerül azzal kapcsolatban, hogy részt vettünk a Bojan Pajtić és Lidija Udovički közötti kommunikáció lehallgatásában. Soha sem adtunk ki erre vonatkozó meghagyást, nem kaptunk ilyen parancsot sem. Szemmel látható, hogy ez kitalált történet. Az a dokumentum, amely a Teleprompteren megjelent, még csak nem is hasonlít az igazi lehallgatási dokumentumokra – jegyezte meg a belügyminiszter.

Mint elmagyarázta, a lehallgatási iratokban a lehallgatott egyéneket soha sem név szerint tüntetik fel, hanem mint a lehallgatás tárgyát. A BIA és a belügyminisztérium soha sem hallgatták le ezeket a telefonokat, 2003-ra visszamenőleg léteznek a titkos megfigyelésről szóló bejegyzések, közölte. Aleksandar Đorđević azt mondta, hogy a BIA soha sem hallgat le senkit sem bírósági meghagyás nélkül. A belügyminiszter végül részletes nyomozást ígért Pajtić állításaival kapcsolatban.

ELVESZTETT BIZALOM

A Szerb Haladó Párt elvárja az állami szervektől, hogy alaposan kivizsgálják a DP elnöke által mondottakat, közölte Aleksandar Jovičić, az SZHP Végrehajtó Bizottságának alelnöke. Kétségeit fejezte ki az állítások valóságtartalmával kapcsolatban, s azt kérdezte a tartományi kormányfőtől, nem népszerűsége növelése érdekében beszélte-e és rendezte meg az egész történetet.

Saša Janković köztársasági ombudsman aggasztónak minősítette a botrányt, mert, mint mondta, megingott az eddigiekben létező bizalom a biztonsági szolgálatok törvényes keretek közötti tevékenysége iránt. Mostantól nem lehetünk biztosak abban, hogy nem hallgatnak le valakit illetéktelenül, értékelte.