2024. április 25., csütörtök

Egy álom vált valóra

Megnyitotta kapuit az újvidéki Európa Kollégium
Tegnap reggeltől érkeztek az első lakók (Ótos András felvétele)

Tegnap reggeltől érkeztek az első lakók (Ótos András felvétele)

A tanév kezdete előtt egy nappal megérkeztek az elsőéves egyetemi hallgatók az újvidéki Európa Kollégiumba. A beköltözés tegnap reggel 9-kor kezdődött meg, majd kora délután egy ünnepség keretében fogadták a kollégium első lakóit. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte elsőként a fiatalokat.

– Ezek az ifjú egyetemi hallgatók egy nem mindennapi lehetőség kezdeményezettjeiként léptek életük egy új szakaszába. Önök ma egy történelmi pillanat részesei. Évtizedeken át a tanulmányaikat Újvidéken kezdő elsőévesek, a gólyák csak álmodni mertek, hogy egy ilyen kollégium lakói lehetnek. A vajdasági magyar közösség az új évszázad első évtizedeiben egy mintegy 6 millió euró értékű közkinccsel gazdagodott. Vajdaság Autonóm Tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország kormánya és nem utolsósorban a római katolikus egyház támogatásával, sokak munkájával, erőfeszítésével és elkötelezettségével épült fel az itt magasló épület, az Európa Kollégium, amely az összkomfortos szobáival az önök második otthona lesz – mondta Jerasz Anikó.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója sok sikert kívánt az elsőéves egyetemistáknak, majd bemutatta a nevelőtanárokat: Kovács Birkás Zsolt, Fődi Éva, Danyi Zsuzsanna, Sajti Karolina és Morvai Gábor, valamint Kasza Csongor, a szabad aktivitásokkal megbízott koordinátor és Baranyi László egyetemi lelkész. Ezt követően Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) elnöke köszöntötte a fiatalokat.

Az ünnepségen többek között részt vett Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője, Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Galambos László, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Kiss Gyula, az Európa Alapítvány elnöke.

– Egy olyan kollégiumba költöztek be a fiatalok, amely minden viszonylatban megüti az európai színvonalat, és minden feltételnek megfelel. Valóra vált egy álom, hiszen 2008 óta, amikor az alapkövek le lettek téve, eltelt néhány év, és 2015-re elkészült ez a gyönyörű épület – nyilatkozta lapunknak Jerasz Anikó.
– Hisszük azt, hogy a most beköltöző fiatalok és a később csatlakozók egy nagy családdá alakulnak, és egymás támaszai lesznek. Azt tervezzük, hogy a kollégium ne csak egy lakhely legyen a fiatalok számára, hanem különböző tartalmak is megvalósuljanak. Már a második héten szeretnénk beindítani a szerbórákat, hiszen tudjuk, hogy az egyetemista városban zömében szerb nyelven folyik az oktatás. Az első lépéseknél szeretnénk segíteni a fiatalokat abban, hogy a már létező nyelvtudásukat felfrissítsük, adott esetben bővítsük. A hivatalos megnyitó időpontja valamikor október második felében várható. Az épület már minden engedéllyel rendelkezik, minden feltételnek megfelel – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökétől.

– Elsődlegesen az a célunk, hogy hozzájáruljunk a jövő értelmiségi nemzedékének a kineveléséhez – tette hozzá Jerasz Anikó.

– A mai nap vártuk a kollégium első lakóit, nagyon fontosnak tartottuk, hogy szeptember 30-án beköltözzenek az épületbe, és október 1-jén, a tanév kezdetén már innen tudjanak indulni az egyetemre. A mai napon 67 egyetemistát fogadtunk, akik a Magyar Nemzeti Tanács által kiírt pályázat első körében felvételt nyertek. A következő pályázati kör szeptember 23-án nyílt meg, és október 20-ig lesz nyitva. A második körben a másodévesektől egészen a doktorandusz hallgatókig pályázhatnak az egyetemisták, valamint azok az elsősök is, akik elhalasztották az első kört. Amennyiben eleget tesznek a szükséges feltételeknek, az abszolvensek is jelentkezhetnek. Az MNT honlapján bővebb információkat lehet találni a pályázat feltételeiről – ismertette Snejder-Sára Ildikó.

Az első lakók

Szerda reggel elkezdtek érkezni az első gólyák az Európa Kollégiumba. Megkérdeztük őket, hogy milyen szakra iratkoztak, és mi a véleményük a kollégiumról.

Restás Dávid, Nagybecskerek:

– A Bölcsészettudományi Karon a Filozófia Tanszékre iratkoztam. Szerintem ez a kollégium nyújt legnagyobb lehetőséget az egyetemistáknak. Könnyebb tanulni egy kétszemélyes szobában, mint ahol hatan vannak. 1860 dinárt kell fizetni egy hónapban.

Kocsis Árpád, Nagybecskerek:

– A Műszaki Karon a Villamosmérnöki Tanszéken kezdem meg egyetemi tanulmányaimat. Először vagyok itt a kollégiumban. Egy albérlet sem lenne jobb, csak sokkal drágább. Sok pénzt meg tudok így takarítani.

Szeles Anita, Zenta:

– Már ötödikes korom óta azt tervezem, hogy Újvidéken járok egyetemre, sikerült bejutnom a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékre. Azért választottam az Európa Kollégiumot, mert szerintem itt sok lehetőség van, és nagyon modern a felszerelés.

Surányi Brigitta, Csóka:

– A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola befejezése után sikerrel felvételiztem a Jogi Karra. Amikor megszervezték a kollégium megtekintését, eljöttem az édesanyámmal, és nagyon megtetszett. Így, teljesen kész állapotban még szebb.

Csala Norbert, Nagykikinda:

– Az újvidéki Műszaki Szakfőiskolára iratkoztam be. Most vagyok itt először, nem gondoltam volna, hogy ilyen modern és ilyen nagy. A szobák szépen be vannak rendezve. A lakótársam is nagykikindai, aminek külön örülök.