2024. április 25., csütörtök

Stabil marad a dinár

Az év végéig is 120 dinár maradhat az euró. A szerbiai valuta megerősödése több pénzügyi tényező együttes hatásának tudható be – nyilatkozták a szakemberek a dinár jelenlegi árfolyamával és az idevágó előrejelzésekkel kapcsolatban.

Hasan Hanić egyetemi tanár szerint a menekültek által behozott külföldi valuta is hozzájárult erősödéséhez, és a devizaalapú kamatlábak csökkenése is segített rajta.

– Ennek köszönhetően a beruházók inkább dináralapú értékpapírokba fektetnek be, amelyek erősítik a szerbiai valuta monetáris helyzetét – fejtette ki.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank (NBSZ) az év elején összesen 130 millió eurót adott el és 790 millió eurót vásárolt fel a bankközi devizapiacon, hogy megállítsa a dinár túlzott árfolyam-oszcillációját.

– Ez mind oda vezetett, hogy a dinár jelenlegi középárfolyama az euróhoz viszonyítva 119,74, ez a legjobb arány az év eleje óta. Úgy vélem, hogy az év végéig megmaradhat ez az érték, esetenként azonban előfordulhat gyenge, plusz-mínusz egy-két százalékos gyengülés vagy erősödés. Nem szabad hagyni, hogy túlságosan megerősödjön a dinár, ugyanis az negatívan hatna az ország devizapozíciójára. Történetesen, kedvezne a behozatalnak, viszont rontana a kivitelen – magyarázta az egyetemi professzor.

Hasonló nézetet vall a dinár erősödése kapcsán Goran Nikolić gazdasági szakértő is, őszerinte hosszú távon romlana a külkereskedelmi egyensúly.

A szakértő szerint úgy tűnik, igaz lesz a pénzügyminisztérium azon előrejelzése, miszerint az év végéig 120 dinár marad az euró értéke.