2024. április 18., csütörtök

Őszi színes programok a Mórában

Nem tétlenkedik a kevi művelődési egyesület tagsága

Az ősz beköszöntével sem áll meg az élet a kevi Móra István Művelődési Egyesületben: továbbra is tartalmas és változatos programokat szerveznek a falubelieknek, ezenkívül edukációval is foglalkoznak – nyilatkozta lapunknak Perpauer Attila, az egyesület vezetője.

Tegnap a Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület tagjait látták vendégül a faluban, akik a középkori vitézek életét és harcmodorát mutatták be az óvodásoknak és a kisiskolásoknak.

Október 8-án gyermeknapot szerveznek az egyesület épületében. A rendezvény keretében aszfaltrajzolást, futó- és rajzversenyt is tartanak. A résztvevőknek a VMSZ női fórumának tagjai palacsintával kedveskednek.

Október 16-án és 17-én az egyesület égisze alatt megrendezik az I. közösségépítő tábort, amelynek keretében az óvodások, az általános iskolások és középiskolások, illetve szüleik számára szerveznek hagyományápoló foglalkozásokat.

A hónap folyamán a Nyitott kapuk – ajtók program keretében az iskola-óvoda átmenet nehézségeivel küzdő gyerekeknek és szüleiknek is segítséget nyújtanak.

Természetesen a hagyományápolást sem hanyagolják el az egyesület aktivistái, így az őszi hónapokban Magyarnak lenni falunkban elnevezésű programsorozat keretében megszervezik a hagyományos foglalkozások és életmódok bemutatását.

Az egyesület „Ne szálljon soha messzebb lelked” címmel a művelődési egyesület székhelyének nagytermében megemlékezik az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójáról. Az ünnepséget október 22-én rendezik meg. A rendezvény címét Móra Istvántól kölcsönözték a szervezők, és az idézet kapcsán rajz- és irodalmi pályázatot is meghirdettek.

A kevi és buránysori idős polgárokat október 30-án köszöntik a Napsugaras ősz című hagyományos rendezvényük keretében, november folyamán pedig megtartják a III. tehetségnapot a művelődési egyesületben.

Perpauer Attila elmondta azt is, hogy rövidesen befejezik az egyesületnek helyet adó épület nyílászáróinak cseréjét. A munkálatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

A lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a kevi művelődési egyesület kiveszi a részét a Magyar Templeton Programból, miként igyekeznek eleget tenni a különböző meghívásoknak is, így az elkövetkező időszakban Kozármislenyen, Oromhegyesen, a zentai gyermekfesztiválon, Felsőhegyen, Szabadkán, Adorjánon, Tornyoson és Csantavéren lesz vendégszereplésük.

A Móra István Művelődési Egyesület keretében a Bazsarózsa asszonykórus, a Jóbarátok tamburazenekar, a Gyöngyvirág Magyar Néptáncegyüttes, a Pillikék népi gyermekcsoport, a Ládafia drámai csoport, a Szélforgó fiatalok csoportja tevékenykedik.