2024. április 18., csütörtök

Beépítik a TAKT alkotóházának tetőterét

A temerini szigetmagyarság egyik kulturális központja lesz

A temerini Tájház udvarában már több éve áll a TAKT alkotóháza, amely félig kész állapotában is fogadni tudja a keramikus alkotókat, kiállítókat és a rendezvények szereplőit. A napokban megkezdték a tetőtér beépítését. Ádám Istvántól, a TAKT elnökétől megtudtuk, hogy az elképzelés szerint a tetőrészben három vendégszoba, egy raktár, vizes góc, teakonyha és stúdió van tervezve. A tartományi titkárság pályázatán az önkormányzaton keresztül – mivel civil szervezetként nem pályázhattak – sikerült másfél millió dinárt szerezni a tetőtér beépítésére.

Folyamatban az alkotóház tetőterének a beépítése (Fotó: Góbor Béla)

Folyamatban az alkotóház tetőterének a beépítése (Fotó: Góbor Béla)

A számítások szerint harminc nap alatt kell elvégezni a felvállalt munkát, de nemcsak a falazást, szigetelést és az ajtók, ablakok beállítását, a csempézést kell elvégezni, hanem a csigalépcsőt is fel kell szerelni, ami felvezet a tetőtérbe. A festésre és a padozat burkolására már nem futotta a kapott összegből, de a nagyobb munkákkal így is meglesznek.

Az alkotóház építésének gondolata nem újkeletű. Öt évvel ezelőtt a Tartományi Nagyberuházási Alaptól kapott pénzen elkészültek a tervrajzok, ezt követően önerőből hozzáfogtak az épület alapjainak kiásásához. Az önkormányzattól sikerült pénzt szerezni a falak felemelésére. Ezután egy kis szünet következett, majd két évvel ezelőtt, szintén pályázat útján, IPA-támogatáshoz jutottak. Ennek köszönhetően sikerült a földszinten kialakítani a keramikusműhelyt, a galériát, Illés Sándor emlékszobáját, a raktárt és a vizes gócot. A tetőtér beépítése igen fontos feladat, mert vendégeket csak úgy tudnak fogadni, ha itt meg is tudnak szállni. A TAKT köré csoportosultak bíznak abban, hogy jövőre, ugyancsak támogatásból, a helyiségeket be is tudják bútorozni.

Az alkotóházat megtekintve meg kellett állapítanunk, hogy az épületnek sajnos még csak a fele van bevakolva. Beszélgetőtársunk szerint a hátralévő munkáknak ez a kisebbik fele, és nyilván tudnak majd pénzt szerezni rá, meg a tágas galéria mennyezetének befedésére és szigetelésére is. Nagyobb falat lesz az alkotóház fűtésének a megoldása, mert ehhez már jelentősebb összeg kell, amit nem lehet részletekben törleszteni. Ezért Jánoshalmával közösen IPA-pályázaton szeretnének részt venni. Megújuló, energiatakarékos megoldásra gondoltak, mivel csakis erre lehet európai támogatást kapni.

Ha befejeződnek a munkálatok, elmondhatjuk, hogy a Tájház az alkotóházzal együtt a temerini szigetmagyarság egyik kulturális központja lesz, nemcsak néprajzi, hanem képzőművészeti szempontból is. A Tájházban már több évre visszamenőleg rendszeresek a rendezvények, talán csak az utóbbi két évben, amióta építkezés folyik az udvarban, hagyott alább a rendezvények szervezése, a kiállítások viszont előzetes bejelentkezés után minden időben látogathatók.