2024. április 20., szombat

Véget ér a Szabadkai Rádió története

Német Ernő szerint az egyedüli megoldás az alapítvány létrehozása lett volna, amelyet azonban az MNT nem támogatott

A jelek szerint heteken belül véget ér a Szabadkai Rádió története, ugyanis a második privatizációs kör is sikertelen lett, nem jelentkezett vevő a médiaházra. Ezek után a következő lépésben az ingyenes részvényeket felkínálják a dolgozóknak, ha pedig ők sem kívánják megvásárolni a rádiót, akkor az több évtized után megszűnik létezni.

Németh Ernő, a rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője lapunknak elmondta, egyelőre senki se mutatott hajlandóságot az ingyenes részvények iránt.

– Esetleg az egykori dolgozóknak és nyugdíjasainknak van még erre lehetőségük, de nem tartom valószínűnek, hogy bárki is jelentkezik, hiszen egy ekkora nagy médiaházat ezen a piacon gyakorlatilag nem lehet eltartani – mondja, hozzátéve, hogy gyakorlatilag mindenki igényelhet végkielégítést, hogy legyen némi tartaléka, amíg nem talál munkát, vagy ha esetleg Nyugatra indul, hogy legyen miből addig is megélnie.

A rádió gyakorlatilag ennek a folyamatnak a befejeződéséig sugározhat, tehát heteken belül áll majd le a sugárzás.

Németh Ernő szerint a rádió, konkrétan a magyar műsor megmentése egyféle módon lett volna lehetséges, mégpedig a Szabadkai Magyar Rádió alapítvány létrehozásával. Az alapítvány a jelenlegi Szabadkai Rádió Magyar Szerkesztősége műsorainak, azok közszolgálati szellemiségének és színvonalának a továbbvitelét biztosította volna a rádió jelenlegi dolgozóival egy nem kereskedelmi műsorszolgáltatót működtető, közösségi médiaalapítvány keretében.

A témával kapcsolatban hétfőn a nemzeti tanács tájékoztatási bizottsága rendkívüli ülést tartott, valamint az MNT ülésének napirendjén is szerepelt az ügy.

– Mindkét ülés viharos volt. A tájékoztatási bizottságot addig nem volt értelme összehívni, amíg ki nem derült, hogy a Szabadkai Rádióra van-e vevő vagy nincs, mert ha jelentkezett volna valaki, akkor más lett volna a helyzet. Pénteken az MNT jogásza felhívott, hogy gyorsan össze kellene hívni egy rendkívüli bizottsági ülést hétfőre. Ezen az ülésen kiderült, hogy valaki az MNT-ben összeállított egy tervezetet, amely arra vonatkozott, hogy a Szabadkai Rádiót a jövőben a Pannon RTV működtesse. Tehát arról van szó, hogy a Szabadkai Rádió teljesen megszűnne, a Pannon második műsora lenne, és az is ki tudja meddig. Lehet, hogy csak a következő választások végéig – ad hangot kételyeinek Németh Ernő, aki sértőnek tartja a megfogalmazást is, mely szerint a Szabadkai Rádió átmentése veszélyeztetné a vajdasági magyar tájékoztatási rendszert. – Világos volt, hogy mindent előre megszerveztek. Le volt osztva, hogy ki mit mond ezen az ülésen. Szerintem szégyenteljes mindaz, ami történt – tette hozzá.

Németh Ernő szerint a Pannon RTV ajánlata azért elfogadhatatlan, mert ezzel beolvadnának és elveszítenék a szerkesztéspolitikai önállóságukat is.

– Gyakorlatilag a VMSZ eljutott egy olyan fázisba, amikor már retteg minden kritikától és minden független tájékoztatási eszközbe bele akarja fojtani a szót, hogy csak az általuk ellenőrzött médiaházak működjenek és hirdessék az ő igazságukat – mondja a rádió főszerkesztője, aki szerint továbbra is úgy áll a helyzet, hogy a Szabadkai Rádió két újságírója menne át a Pannonba, illetve néhány technikus.

Németh Ernő szerint további elképzelések nincsenek, az egyedüli megoldás az lett volna, amit az MNT leszavazott.

– Kiderült, hogy a VMSZ ezt nem akarja megvalósítani, pedig az egyedüli megoldás lett volna nemcsak a Szabadkai Rádió, hanem a többi négy-öt stúdió megmentése érdekében is – mondta Németh Ernő.