2024. április 16., kedd

Októberben kezdik a víztisztító építését

Október közepén kezdődik a víztisztító berendezés építése, és a nagybecskerekiek még 2015 végéig tiszta (arzénmentes) vizet ihatnak a városi vízvezetékből. Legalábbis ezt ígérik a városi önkormányzatban és a Városi Vízművek közvállalatban.

Az ígéretüket arra alapozzák, hogy a beruházást végző olasz Zilio csoportosulás képviselői a napokban a nagybecskereki önkormányzatnál benyújtották a tervdokumentációt, amely alapján kiadhatják nekik az építési engedélyt. Ez remélhetőleg hamarosan megtörténik, és a jövő hónap közepétől megkezdődhet a víztisztító berendezés felszerelése a Szentmihályi úton levő telken, amelyet a város adományozott a beruházónak. Az olaszok azt ígérik, hogy tartják magukat a februárban aláírt szerződésben vállalt kötelezettséghez, mivel a berendezés java részét az olaszországi üzemeikben készítik, és csak az összeszerelés történik a helyszínen.

Itt szerelik fel (majd) a víztisztítót (Fotó: Kecskés István)

Itt szerelik fel (majd) a víztisztítót (Fotó: Kecskés István)

Másrészt, a nagybecskereki Városi Vízművekben is azt hangoztatják, hogy minden a tervek szerint halad, és ők is elvégezték a rájuk eső munkát. A többi között három új kutat fúrtak a vízellátás folyamatosságának a biztosítása céljából. A víztisztító berendezés felszerelése és annak a kipróbálása után pedig végérvényesen megoldódik a nagybecskerekiek egyik legnagyobb problémája, amely már több mint tizenegy éve vár megoldásra.

A polgárok egy része azonban gyanakvó, mert eddig már számos be nem tartott ígéretet hallottak. Másrészt, vannak olyan vélemények is, amelyek szerint, ha jó vizet kapunk a berendezésből, az még nem jelenti azt, hogy a csapokból teljesen tiszta víz csordogál majd. Vagyis ki kell(ene) cserélni az ötvenéves vezetéket is.

A 42 vajdasági vízvezeték közül csak hétnek kifogástalan a vize. Közép-Bánátban a legrosszabb, ahol a vezetékes víz 96,4 százaléka vegyileg vagy mikrobiológiai szempontból nem megfelelő. A magas arzéntartama miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004-ben tiltotta meg a nagybecskereki vízvezeték használatát.

A nagybecskereki önkormányzat 2012-ben szerződést írt alá egy német társasággal a vízgyár építéséről. A 26 millió eurós beruházást azonban a hatalomváltás után leállították. Az olaszok most nem vízgyárat építenek, hanem azt vállalták, hogy a saját víztisztító berendezésükkel egészséges (arzénmentes) csapvizet biztosítanak. Persze a beruházónak is megvan a számítása, mert 6,5 millió eurós befektetésből a következő húsz év alatt negyvenmilliós jövedelemre számít.

Az önkormányzatban nem félnek attól, hogy esetleg majd visszalép az olasz beruházó. Egyrészt, mert akkor nagy kártérítéssel sújtják. Másrészt pedig mert a város nem ruház be egy drága vízgyárba, nem adósodik el, hanem csak a szolgáltatásért fizet majd.