2024. április 26., péntek

Kutatók éjszakája Zentán

A Kutatók éjszakája című rendezvénysorozat tízéves fennállását ünnepli, Zentán az idén harmadszor szervezte meg a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, társszervező a VATT-Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és az Ingenium Alapítvány volt.

Péteken 15.00 és 20.00 óra között zajlottak az események a Fő téren és a Művelődési Ház kiállítótermében: betekintést nyerhettünk a fizika csodáiba, a vezető nélküli légi járművek rejtelmeibe, világító kémiai kísérletekbe, a mikroszkopikus világ szegleteibe, valamint megismerhettük a matematika másik arcát.

Kormányos Róbert, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, a rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy a laikusok betekintést nyerjenek a kutatóintézetek aktuális munkájába. Úgy véli, fontos a civil kontroll a tudományok terén, elég például a génmanipulált növények, állatok témájára gondolni. Bár egy középiskolában élvonalbeli kutatások nem folynak, a Bolyaiban a természettudományok hangsúlyosan vannak jelen, és szeretnék az általános iskolások és más középiskolák diákjai számára egy kedvcsináló rendezvénnyel bemutatni az ott folyó munkát, érdekes kísérletekkel közelebb hozni és népszerűbbé tenni számukra a természettudományt. Ahogyan azt most is láthattuk, nagy tömegeket mozgat meg a rendezvény, számos érdeklődő fiatal követi az eseményeket. Így volt ez már az első évben és tavaly is. Az idén a Kutatók éjszakájával egy körút is elindul, melynek során tudománynépszerűsítő szándékkal általános iskolákba látogatnak el, Székelykevétől Hajdújárásig, így akik nem jutottak el most Zentára, azoknak is bemutatják az érdekes kísérleteket.