2024. március 29., péntek
ASZTALITENISZ

Vidám vasárnap

A hivatalos versenyszabályzat szerint sikerült a bennmaradás, a szóbeszéd alapján viszont még egy győzelem kell, hogy a jövő évi Eb-n Szerbia válogatottjai az I. divízióban szerepeljenek

Négy mérkőzés, négy győzelem, bebiztosított bennmaradásez jellemezte a szerbiai és a magyarországi válogatottak vasárnapi teljesítményét az oroszországi Jekatyerinburgban zajló Európa-bajnokságon. A szerbiai női válogatott Erdélyi Annamáriának a 30. születésnapján 3:0-ra győzte le a svédeket, a férfiak pedig Ukrajna ellen nyertek, így ma a 912. helyért állnak asztalhoz, csakúgy, mint a magyar férfi és női nemzeti együttesek.

Az A csoportban szereplő szerbiai és magyarországi férfi válogatott szombaton a papírforma szerint sima vereséget szenvedett az első kiemelt portugáloktól, illetve a franciáktól, így vasárnap a 9–16. helyért játszottak. A szerbiai együttes Ukrajnát múlta felül nagy csatában: Aleksandar Karakašević továbbra is remek formában van, hiszen Diduk és Kou ellen is nyert, míg Marko Jevtović 2:2-es állásnál az előbbit győzte le. A bennmaradás így sikerült, azonban a keserű szájíz még egy ideig megmarad, ugyanis Szerbiának az első mérkőzésen Pető Zsolt által meccslabdája volt azok a franciák ellen, akik tegnap a svédek elleni sikerrel bejutottak az elődöntőbe és már biztosan bronzérmesek. Az Aranyosi Péter vezette magyar válogatott Spanyolország ellen nyert, így ma Pattantytús Ádámék is a 9–12. helyért állnak asztalhoz 16 órától: Szerbia ellenfele Oroszország lesz, Magyarország pedig Csehországgal méri össze erejét.

A szerbiai női válogatott a csoport második mérkőzésén alaposan megszorongatta a franciákat, azonban nem sikerült nyernie. Fehér Gabriella (140.) mindkét mérkőzését megnyerte: előbb a világranglista 79. helyén álló Grundischt, majd Zarifot (190.) is legyőzte, azonban Andrea Todorovićnak és a csuklófájdalmakon túllevő Erdélyi Annamáriának (130.) nem jött össze a győzelem. Ausztria ellen Erdélyi 3:1-re győzött Li Qianbing ellen, így alakult ki a 3:1-es osztrák siker. A 9–16. helyért Szerbia az egyéni Európa-bajnok Li Fen nélkül felálló Svédországgal mérkőzött és 3:0-s győzelmet aratott. Az eredmény azonban igencsak csalóka, mert Erdélyi 0:2-ről nyert Bergström (208.) ellen, Fehér pedig öt játszmában győzte le Ekholmot (68.).

Habár nincs az első kétszázban a világranglistán, Bergström nem játszik rosszul. Ezen az Eb-n nyert mérkőzést a portugálok, a hollandok és az ukránok ellen is. Függetlenül, hogy elment az első két játszma, nem adtam fel, rendeztem a fejemben a gondolatokat, s tudtam, hogy megnyerhetem a találkozót – mondta Erdélyi, aki hozzátette, csapattársa, Fehér már a felkészülés során is nagyon jól játszott, s ezt a formáját sikerült átmentenie a kontinensbajnokságra is. Amint megindult a pont, párszor átment a labda az asztalon, Ekholmnak esélye sem volt Gabi ellen.

Szerbia ma Magyarországgal játszik a 9–12. helyért 13 órától. A mérkőzésnek nemcsak a világranglista pontok miatt van jelentősége, hanem azért is, mert az Eb-n az a szóbeszéd járja, hogy jövőre ismét változik a csapat-Eb lebonyolítási rendszere, s a hírek szerint a jekatyerinburgi kontinensbajnokság első tíz helyezettje biztosan az I. divízióban szerepel majd a budapesti Eb-n, a többiek pedig majd egy új selejtezőrendszeren keresztül harcolhatják ki a legjobbak közötti indulás jogát. Könnyen megtörténhet, hogy így lesz, ami nem az első eset lenne, hogy egy Európa-bajnokság végén nem lehet tudni, ki marad bent, ki esett ki, hogy néz majd ki jövőre a selejtező. Ha valóban lesz változás és azt az Eb után hozzák nyilvánosságra, akkor az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) vezetőségének sikerül tennie egy újabb lépést afelé, hogy az asztalitenisz nemzetközi megítélése a komolytalan és szervezetlen kategóriába kerüljön...

Eredmények, férfiak, A csoport, 3. forduló: Szerbia–Portugália 0:3 (KarakaševićMonteiro 0:3, PetőFreitas 0:3, JevtovićApolonia 0:3), Magyarország–Franciaország (SzudiGauzy 1:3, LakatosLebesson 2:3, PattantyúsOuachie 2:3). A csoport végeredménye: 1. Portugália 3 győzelem/0 vereség, 2. Franciaország 2/1, 3. Szerbia 1/2, 4. Magyarország 0/3.

A negyeddöntőben: Fehéroroszország–Lengyelország 3:2, Franciaország–Svédország 3:1, Portugália–Ausztria 2:3, Németország–Görögország 3:0.

A 916. helyért: Szerbia–Ukrajna 3:2 (KarakaševićDiduk 3:0, JevtovićKou 1:3, PetőZsmudenko 0:3, KarakaševićKou 3:1, JevtovićDiduk 3:1), Magyarország–Spanyolország 3:1 (KosibaRobles 3:1, LakatosDurán 3:1, PattantyúsCantero 2:3, KosibaDurán 3:1), Románia–Csehország 0:3, Horvátország–Oroszország 1:3.

Nők, B csoport, 2. forduló: Franciaország–Szerbia 3:2 (XianTodorović 3:0, GrundischFehér 1:3, XueErdélyi 3:1, ZarifFehér 0:3, GrundischTodorović 3:0), Románia–Ausztria 3:1. 3. forduló: Ausztria–Szerbia 3:1 (PolcanovaTodorović 3:1, LiuFehér 3:0, Li QianbingErdélyi 2:3, PolcanovaFehér 3:1), Románia–Franciaország 3:0. A csoport végeredménye: 1. Románia 3/0, 2. Ausztria 2/1, 3. Franciaország 1/2, 4. Szerbia 0/3.

C csoport, 2. forduló: Lengyelország–Magyarország 3:1 (QianMadarász 3:0, GrzybowskaPóta 3:1, PartykaPergel 0:3, QianPóta 3:0), Oroszország–Luxemburg 3:1. 3. forduló: Oroszország–Magyarország 3:1 (MihajlovaPergel 3:1, TihomirovaPóta 2:3, NoszkovaMadarász 3:0, MihajlovaPóta 3:2), Luxemburg–Lengyelország 1:3. A csoport végeredménye: 1. Oroszország 3/0, 2. Lengyelország 2/1, 3. Magyarország 1/2, 4. Luxemburg 0/3.

A negyeddöntőben: Ausztria–Németország 1:3, Ukrajna–Csehország 3:1, Portugália–Oroszország 1:3, Lengyelország–Románia 2:3.

A 916. helyért: Szerbia–Svédország 3:0 (ErdélyiBergström 3:2, FehérEkholm 3:2, TodorovićJonsson 3:0), Magyarország–Szlovákia 3:1 (PótaBalažova 3:2, MadarászOdorova 1:3, PergelJurkova 3:0, PótaOdorova 3:0), Fehéroroszország–Hollandia 0:3, Franciaország–Luxemburg 3:1.