2024. március 28., csütörtök

Az egy nemzethez való tartozás öröm

Palicson megnyílt a XXII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött tegnap a XXII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok Szabadkán, a Szent György-templomban, majd a kiállításmegnyitó után az ünnepélyes megnyitóra Palicson, a Vigadó nagytermében került sor. Az eseményt 1952-ben rendezték meg először Palicson, akkor még Magyar Ünnepi Játékok néven.

A rendezvény az egyik legjelentősebb kulturális esemény Vajdaságban. Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte először az egybegyűlteket.

– Miért Palicsfürdő? Nem így indultak az Ünnepi Játékok. Amikor útjára bocsáttattuk a rendezvénysorozatot, akkor az volt az elképzelés, hogy bejárjuk az egész Délvidéket, megmutatjuk, hogy vagyunk még mi, magyarok, és belakjuk azokat a területeket, ahol nagyon kisebbségben vagyunk. Zentáról indultunk, majd az aracsi pusztatemplomban folytattuk. Mostanában gyakran elhangzik, hogy Palics történelmi helyszín. A mi meglátásunk szerint a délvidéki magyarság szempontjából az egyetlen igazi megtartó történelmi esemény 1952 nyara, amikor elődeink megrendezték az Ünnepi Játékokat, amikor is több mint ötvenezer magyar ember fordult meg itt Palicsfürdőn, és hozták el kultúránk legcsodálatosabb eredményeit, megmutatva, hogy a közösséget bármennyire is megalázzák, mégis életképes – mondta beszédében Dudás Károly.

A VMMSZ elnöke megjegyezte, hogy a palicsi megnyitó csupán kezdete annak a rendezvénysorozatnak, mely Újvidéken a kórustalálkozóval, Zentán a magyar kultúra napjával, Tóbán és Magyarcsernyén pedig a színjátszó találkozóval folytatódik, jövőre pedig a Durindó és Gyöngyösbokréta programsorozattal zárul majd le. Hozzátette, hogy arra is figyeltek, hogy az anyaországban élő és alkotó vajdasági művészeket is megszólítsák.

– Jobban szeretném, ha ti itthon élnétek, itt erősítenétek bennünket, és az anyaországba mennétek vendégszerepelni. Azt hiszem, egyszer ez az álmunk is valóra válik – mondta Dudás.

Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője szónoklatában kiemelte, az Ünnepi Játékok sokak számára ad lehetőséget, hogy részese lehessen a délvidéki magyarság nagy találkozójának, hogy meríthessen magyar értékeink, élő hagyományunk, gazdag kultúrkincseink jótéteményeiből.

– E lélekben megerősítő találkozás az egy nemzethez tartozást, a közösséghez fűző kapcsolatot teszi élővé azzal, hogy a külhoni magyarság körében egy kis hazát teremt. Ahogy Reményik Sándor mondja: „Az országnál mélyebb a magyarság, mert test az ország és lélek a nép.” (...) Mert az egy nemzethez való tartozás öröm, Szabadkától Rimaszombatig, Zentától Dabasig, Csókakő várától Csókáig. Bizakodásra ad okot, hogy a délvidéki magyar közösségekben őrzik a magyar szót, szívükben hordozzák a nemzetünk történelmét népi kultúránk mai is él és virágzik – fogalmazott a főosztályvezető.

A Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője szerint Magyar Ünnepi Játékok rendezvényein részt venni választás és jövőépítés. Ezt követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt a vendégekhez, és megnyitotta a játékokat. Mint megjegyezte, egy olyan rendezvénysorozat nyitóeseményére gyűltek össze a Palicson, amely egyebek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az idén 125 éves a szabadkai színház, 70 éves a nagybecskereki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, 20 éve hunyt el Herceg János, jövőre lesz Zenta első írásos említésének 800. évfordulója, 225 éve lesz, hogy Széchenyi István és 125 éve lesz Bartók Béla születésének évfordulója, valamint 200 éves lesz a szabadkai színjátszás.

– Ahhoz, hogy nyitott szívvel tudjunk egymáshoz fordulni, elsőként arra kell választ találnunk XXI. század civilizációjának és a szülőföldünk rideg ricsajában képesek vagyunk-e elmélyedni, elcsendesedni, szemlélődni és tenni a dolgunkat. Tenni a dogunkat úgy, hogy a délvidéki magyar községünk érezhesse, várhat tőlünk segítséget, hogy mindig tudja, hova tartozik, hogy belül van egy olyan közössége, amelynek tagjai együttműködve, építkezve bizalommal akarja a problémákat megoldani, hogy ezek megoldására szeretnének összpontosítani – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

Végezetül szólt az MNT kulturális stratégiájának fontosságáról, majd kiemelte, hogy az ünnep pillanata arra kér mindenkit, emelkedjünk felül nyomasztó, embert próbáló hétköznapjainkon, és gondolkodjunk el hovatartozásunkon anélkül, hogy út közben megfeledkeznénk az Ünnepi Játékokkal vállalt közösségünkről.