2024. március 29., péntek

Nő az IÁ befolyása Afganisztánban

Mind nagyobb az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet befolyása Afganisztánban, a milícia a tálibok rovására növeli hívei számát a dél-ázsiai országban – olvasható az ENSZ friss szakértői jelentésében.

„Afganisztán számos tartományában tovább nő azon egyének és csoportok száma, akik nyíltan hűséget fogadnak az IÁ-nak, vagy szövetséget kötnek vele” – írták a dokumentumban. Az afgán biztonsági erők értesüléseire hivatkozva azt közölte a világszervezet, hogy mára az országban tevékenykedő felkelőknek mintegy a 10 százaléka az Iszlám Állam támogatója. Kabuli kormányzati források szerint huszonöt afgán tartományban vannak jelen az IÁ-val szövetséges fegyveres csoportok.

A jelentés szerint a frissen toborzottak többségét a rivális helyi iszlamista szervezetektől, köztük a táliboktól csábították át, de vannak olyanok is, akik közvetlenül Irakból vagy Szíriából érkeztek az IÁ afganisztáni szárnyának támogatására.

Bár az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyre kézzelfoghatóbb a jelenléte Afganisztánban, ott még nem sikerült nagyobb területeket az uralmuk alá vonniuk, mint Irakban és Szíriában.