2024. április 20., szombat
BELGRÁDBAN

Tiltakozás a Víziváros miatt

Tegnap a fővárosban néhány százan tiltakoztak a Belgrád a vízen projektum megkezdése miatt. Mint azt a B92 újságírója a helyszínről jelentette, a rendőrség nem engedélyezte a tiltakozóknak, hogy sétáljanak a városban.

Az elégedetlenkedők az autóbusz-állomás közelében gyülekeztek. A rendőrkordon jelenléte mellett a tiltakozás békésen folyt le. Az egybegyűltek szerint a főváros központját magánbefektetők kezére játszották, ezért ők a korrupció ellen tüntettek. Nemcsak a polgárok szerveződtek, hanem a Demokrata Párt és az Új Párt is tiltakozott. A tüntetők a miniszterelnök fényképét vitték transzparenseken, amelyre az volt írva „vége van”. A tiltakozók az évszázad csalásának nevezték a fővárosi beruházást. Aleksandar Vučić a tiltakozással kapcsolatban azt mondta, az alkotmánybíróság dolga megállapítani, hogy valami alkotmányellenes-e, vagy sem.

– Én tisztelem a politikai ellenfeleimet – mondta a miniszterelnök arra az újságírói kérésre, hogy hogyan kommentálja az ellenzéki pártok tiltakozását –, de sajnálatos, hogy még 350 embert sem tudtak összegyűjteni annak ellenére, hogy Újvidékről, Velika Planáról meg Smedrevska Palakáról is hoztak embereket a tüntetésre – mondta Aleksandar Vučić, s hozzátette, hogy azok, akik tiltakoznak, 70 évig nem tettek semmit, most pedig, amikor valaki tenni akar, tiltakoznak. „Idehozhatnak akár 500 ezer embert is, mondta a kormányfő, de azt, hogy most tenni akarunk valamit, az egyszerű nép látja, a becsületességről szóló mondatokat meg inkább nem kommentálom – szögezte le Aleksandar Vučić.