2024. március 28., csütörtök

Élnek-e a hozzátartozók?

A szabadkai Gálfi Elek honvéd holttestére bukkantak magyar kutatók

Illésfalvi Péter történész, a magyar Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának munkatársa levéllel fordult szerkesztőségünkhöz, amelyben az áll, hogy munkatársai egy közelmúltban lezajlott exhumálás során minden kétséget kizáróan megtalálták az alábbi, szabadkai születésű honvéd földi maradványait:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Név:

Gálfi Elek

 

Rendfokozat:

honv.

 

Születési idő:

1916. augusztus 24.

 

Anyja neve:

Fábián Flóra

 

Születés helye:

Szabadka

 

Elhalálozás oka:

fejlövés

 

Elhalálozás ideje:

1944. október 08.

 

Elhalálozás helye:

Rojt

 

Korabeli eltemetés helye:

Berekböszörmény

 

Alakulat:

18/III. zlj.

 

 

 

 

Többi bajtársával együtt októberre tervezik újratemetését. Amennyiben azonban élnek hozzátartozók és szeretnék hazavitetni, jelentkezhetnek az illesfalvi.peter@hm.gov.hu e-mail címen.

Aki a háborúban eltűnt hozzátartozóját keresi, nézze meg a hadisir.hu honlapot. A kutatás folyamatos. Az adatokat állandóan frissítik.

A honlapon az oldal működéséről a szerkesztők a következőt írják: „ A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály honlapját azzal a céllal indítottuk el, hogy felkeltsük az érdeklődést a hadisírgondozás nemes ügye iránt és a hozzátartozók információhoz jussanak hősi halált halt családtagjukról. Ehhez nyújt segítséget a honlap Kereső felülete, amely jelenleg a második világháború keleti hadműveleti területén és a történelmi Magyarország területén elesett katonáink adatait tartalmazza. Az adatbázisban több mint 70 000 hősi halottunk adata található meg, amely nagyrészt dr. Bús János ny. alezredes és dr. Szabó Péter alezredes által jegyzett Béke poraikra dokumentum emlékkönyv I. és II. kötetének kutatási eredményeire épül.
A honlap különlegessége, hogy az adatsorok mellett feltűnnek – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található – korabeli veszteségi kartonok is, amelyet a háború alatt a HM 22. (veszteségi) osztálya állított ki az elesett személyről, alakulatának jelentése alapján. A karton első oldalán olvashatóak a személyes és a katonai adatok, valamint a veszteség jellege, ideje és az eltemetés helye, időpontja. A karton hátoldalán megtaláljuk a halálozás okát, néha fásult szűkszavúsággal (pl. fejlövés, aknarobbanás) más esetben szívbemarkoló alapossággal két, három mondatban kifejtve.
A veszteségi kartonokon túlmenően azokat a gránittáblákat is megjelenítettük, amelyek az egykori doni hadműveleti területen létesített rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben lettek elhelyezve. A katonatemetőbe tíz év alatt több mint 19 000 hősi halottunk áttemetésére került sor, amiből a kutatások alapján mintegy 12 000 elesett neve került kiírásra. Az exhumálások során, mivel mindenkit nem lehetett beazonosítani, azt a gyakorlatot követték, hogy a rendelkezésre álló veszteségi nyilvántartások alapján az adott temetőből – ahonnan az exhumálás történt – mindenki nevét föltüntették a gránittáblákon. Így a rudkinói temető emléket állít azoknak a katonáinknak is, akik az egykori doni hadműveleti területen estek el, de maradványaikat nem lehetett beazonosítani vagy nem kerültek elő. (A temetőben azóta mintegy 50 000 katona és munkaszolgálatos neve is gránittáblára került, akik a doni hadműveleti területen tűntek el. Az eltűntek nevei még nem kerültek föl a honlapra, terveink szerint a jövőben erre is sor kerülhet.)”