2024. március 28., csütörtök

A VMSZ 17 helyi közösségben került hatalmi pozícióba

Bunford Tivadar: Amióta újra VMSZ-es polgármestere van Szabadkának, aki jó gazda módjára irányítja a várost, a pénzek jó felhasználása jellemző

Megalakultak az új összetételű szabadkai helyi közösségek. A nyári választásokon elért eredmények alapján a Vajdasági Magyar Szövetség 17 helyi közösségben került meghatározó szerepbe, ami azt jelenti, hogy vagy abszolút többség birtokában önállóan irányíthatja az adott helyi közösséget, vagy pedig koalícióban, elsősorban a Szerb Haladó Párttal. A koalíciós egyeztetésekről, a kampányról és a párt városi szervezete előtt álló feladatokról Bunford Tivadarral, a VMSZ városi szervezetének elnökével beszélgettünk.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

– Mi a VMSZ-ben nagyon elégedettek vagyunk ezekkel az eredményekkel. Annak ellenére, hogy a számarányunk igencsak csökken, illetve, hogy eléggé rossz időpontban is voltak a választások, nyár közepén, az évi szabadságok idején, a választópolgárok megtiszteltek bennünket azzal, hogy ugyanolyan arányban szavaztak nekünk bizalmat, mint négy évvel ezelőtt – mondta el Bunford, aki hozzátette, annak tudatában, hogy az önkormányzati választásokon a részvételi arány ennek a kétszerese szokott lenni, ez alapján az eredmény alapján a pártnak 21 képviselője lenne a 67 tagú városi képviselő-testületben.

A városi pártszervezet elnökének értékelése szerint a kampány jól sikerült.

– Mivel a Szerb Haladó Párt további 8 pártot integrált a listájára, így picit idézőjelbe téve úgy nézett ki a kampány, mint egy szerb–magyar verseny, amelyben a magyarok derekasan helytálltak. Miután letisztázódtak a dolgok a VMSZ 17 helyi közösségben került meghatározó szerepbe, ami a háromszorosa a négy évvel ezelőtti eredménynek – összegezte. – Azt kell mondanom, hogy a kampány viszonylag tiszta volt, de azért egy kemény labdarúgómeccsre hasonlított. Voltak odarúgások, enyhe szabálytalanságok, de nem ment az egész olyan szintig, hogy ne nyújtottunk volna utána kezet és ne gratuláltunk volna egymásnak – tette hozzá Bunford.

A párt városi elnöksége őt hatalmazta fel a koalíciós tárgyalásokra, amelyek szerinte olajozottan zajlottak.

– Megállapodtunk abban, hogy ahol nekünk abszolút többségünk van, ott a közgyűlés és tanács elnöki funkcióját is a VMSZ embere tölti be, ahol pedig ők szereztek abszolút többséget, ott meg ők. Volt néhány helyi közösség, ahol egymásra voltunk utalva. Megegyeztünk, hogy amelyik párt több mandátumot szerzett, annak a jelöltje tölti be a közgyűlés elnöki funkcióját, a tanács elnökét pedig a kevesebb mandátumot szerzett párt adja – magyarázta, hozzátéve, volt néhány kivétel is, a helyi viszonyok függvényében.

Újfaluban a VMSZ a VHDSZ-szel kötött szövetséget, ugyanis itt többéves a két párt közötti együttműködés. Ebben a helyi közösségben a VMSZ embere lett a közgyűlés elnöke, a VHDSZ jelölte meg a tanács elnöke. Újvárosban a haladó párt szerzett többséget, itt az ő soraikból került ki a közgyűlés elnöke, a VMSZ a tanácselnöki tisztséget kapta. A Kér helyi közösségben példaértékű együttműködés alakult ki. Az SZHP hét mandátumot szerzett, a VMSZ hármat, de hatalommegosztás alakult ki, a közgyűlés elnöke a haladók jelöltje lett, viszont a tanácselnöki helyet átengedték a VMSZ-nek, emellett a tanácsban további két VMSZ-es is van. Makkhetesen haladó lett a közgyűlés elnöke, VMSZ-es a tanácselnök, Nagyfényen és Bajmokon szintén. A Zorka helyi közösségben két ciklus után ismét nyerni tudott a VMSZ és itt abszolút többséggel mindkét funkciót ők töltik be. Hajdújáráson, Királyhalmon és Ludason is abszolút többsége van a pártnak, illetve 12 év után Csantavéren is sikerült újra nyerni. Ebben a faluban a VMSZ 9 mandátumot szerzett, az SZHP hármat, a VSZL pedig ötöt. A közgyűlés és a tanács elnöke is VMSZ-es, illetve a haladók kaptak a tanácsban egy helyet. Kisradanovácon, Nagyradanovácon és Palicson is abszolút győzelmet aratott a VMSZ, így mindkét elnöki tisztséget az ő jelöltjük tölti be. A Vasutas helyi közösségben is abszolút győzelmet aratott a párt, de a helyi emberek folytatni kívánták a korábbi jó együttműködés a haladókkal, ezért ennek ellenére átengedték nekik a tanácselnöki helyet. Tavankúton a VMSZ-é a közgyűlés elnöki pozíciója, a tanácselnök VHDSZ-es, Mérgesen szintén a közgyűlés elnöke VMSZ-es. Dusanovón is jó eredményt értek el, a második helyen végeztek, de itt a győztes polgárok csoportja a harmadik helyen végzett haladókkal szövetkezett. 

Bunford Tivadar elmondta, a kampány során az emberek kifogásai két dologra vonatkoztak, az infrastruktúrára és a munkahelyteremtésre.

– Szabadka községben 150 ezer ember él, ebből 90 ezren a város területén, viszonylag nagy területen. Sajnos vannak elmaradások, a vízvezeték és a szennyvízvezeték sok helyen nem épült ki, főleg az utóbbi. Emellett az utak aszfaltozását említették az emberek. A másik probléma pedig a munkahelyteremtés. Nem ígérgettünk felelőtlenül, de elmondtuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy eredményeket érjünk el – magyarázta.

– Amióta újra VMSZ-es polgármestere van Szabadkának, aki jó gazda módjára irányítja a várost, a pénzek jó felhasználása jellemző, egységnyi pénzből több beruházás tud elkészülni és a pénzek rendeltetésszerű felhasználásának eredményei is látszanak. A nyáron elkészült a Népszínház homlokzatának egy része. Kellemetlenséget okozott, hogy a városban az utcák voltak lezárva, de komoly beruházások vannak folyamatban. Bízom benne, hogy Palicsot is sikerül feléleszteni. Ha olyan tartalmat tudunk felkínálni, amire a turisták pénzt szánnak, ez is munkahelyteremtő erővel bírhat – tette hozzá Bunford Tivadar.