2024. március 29., péntek
KÉZILABDA

Szkopjéban a szegediek

Új edzővel fogadja az MVM Veszprém csoportjának listavezetőjét, a német Flensburg csapatát a férfikézilabda Bajnokok Ligája hétvégi fordulójában, a remekül kezdő MOL-Pick Szeged pedig az otthon roppant veszélyes macedón Vardar Szkopje vendége lesz. A gyengébbik C+D csoport közül az előbbiben szereplő Vojvodina szombaton a székvárosban az orosz Csehovszki Medvegyi ellen lép pályára.

Az előző kiírásban finalista veszprémiek a nyitányon az utolsó percben két gólt kaptak a lengyel Wisla Plocknál, így 27:27-es döntetlen született. Carlos Ortega vezetőedzőnek távoznia kellett, és helyére eddigi segítője, a szintén spanyol Xavier Sabaté került. Az új tréner nehéznek ígérkező meccsen debütál: a 2014-es győztes Flensburg az első fordulóban 39:32-re intézte el a szintén az élmezőnybe tartozó, a világ legjobbjának tartott Nikola Karabatićot nyáron megszerző PSG-t. Anders Eggert 13, Holger Glandorf 9 gólt dobott. A német csapat ebben a szezonban főleg a BL-re koncentrál, a Bundesligában hét forduló után csak a hatodik. Szerdán otthon játszott döntetlent azzal a Füchse Berlinnel, amely szeptember 10-én a katari rendezésű Super Globe elnevezésű torna, a tulajdonképpeni klub-vb döntőjében hosszabbítás után 28:27-re verte a Veszprémet.

Az előző szezonban BL-negyeddöntős szegediek múlt vasárnap 31:30-ra győzték le a májusi négyes döntőben harmadik lengyel Kielcét. A következő rivális, a Vardar Montpellier-ből hozta el a két pontot az első fordulóban. A macedón gárda hazai környezetben – fanatikus szurkolóitól hajtva – félelmetes, és ezzel a légkörrel is meg kell küzdenie a Tisza-partiaknak.

A C csoportban a Vojvodina szombaton 18 órától a Csehovszki Medvegyi ellen lép pályára. Az újvidékiek az első fordulóban a fehérorosz Meskov Breszttől veszítettek 12 gólos különbséggel, az orosz együttes pedig a spanyol La Rioját győzte le 27:26-ra.

A BL-ben idén változott a lebonyolítási rend. A csoportok oda-visszavágós körmérkőzései (A és B csoportban 14 forduló, a C és D csoportban 10 forduló) után az erősebb ágról, azaz az A és B csoportból a győztesek a negyeddöntőbe jutnak. Az A és B csoportok 2–6. helyezettjei a nyolcaddöntőbe kerülnek. A gyengébbik ágról, azaz a C és D csoportból az első két-két helyezett keresztbe játszik oda-visszavágó alapon a nyolcaddöntőbe jutásért. A nyolcaddöntők győztesei csatlakoznak a negyeddöntőben az A és B csoport két győzteséhez, majd a negyeddöntők továbbjutói szerepelhetnek a kölni Final Fourban.