2024. április 19., péntek
29. NŐI RÖPLABDA EB

Éremvédőkkel a rajton

Szerbia és Magyarország részvételével is ma kezdődik a belga és holland közös rendezésű, sorrendben 29. női röplabda-Európa-bajnokság, amelyen Oroszország védi a címet, Németország az ezüstöt, Belgium pedig a bronzot. Két éve Szerbia a 4. helyet szerezte meg, hisz az elődöntőben Oroszországtól, a bronzmeccsen pedig Belgiumtól kapott ki.

A számunkra mindkét legérdekesebb válogatott éppen érmesekkel rajtol. Eindhovenben Szerbia ellenfele a D csoport 1. fordulójában Németország lesz, Magyarország pedig Antwerpenben, a B csoportban a belga lányokkal mékőzik a rajton. A D csoportban még Csehország és Románia következik, a B jelzésű kvartettben pedig a magyar lányok holnap Törökországgal, hétfőn pedig Azerbajdzsánnal találkoznak.

Szerbia az egyetlen európai válogatott, amely külön pszichikai nyomás nélkül indul, hisz nemrég a Világkupán már biztosította az olimpiai részvételt, így a többiek a három riói belépőért is játszanak. A múltban Szerbia egy-egy arany- és ezüstérmet nyert az Eb-ken, valamint örökölt egy bronzot is a volt Jugoszlávia korszakából. Magyarország és a ’70-es és ’80-as években volt a legsikeresebb, amikor egy ezüst- és három bronzérmet szerzett a kontinensbajnokságokon.

Az első forduló párjai, A csoport: Hollandia–Szlovénia, Olaszország–Lengyelország, B csoport: Belgium–Magyarország, Törökország–Azerbajdzsán, C csoport: Oroszország–Bulgária, Fehéroroszország–Horvátország, D csoport: Szerbia–Németország, Csehország–Románia.

A csoportok győztesei egyenes ágon jutnak a negyeddöntőbe, a második és harmadik helyezettek pedig a nyolcaddöntőben csatáznak. Ha például Szerbia csoportgyőztes lesz, a negyeddöntőben a B csoport 2. és a D csoport 3. helyezettje meccsének továbbjutójával találkozik, ha pedig a második helyen zár, a nyolcaddöntőben a B csoport harmadikjával csatázik.