2024. április 19., péntek

A kis herceg Édith Piaffal a Karnebálon

Venczel Valentinnal, az Újvidéki Színház igazgatójával az új évadról és az elhalasztott drámaíró versenyről beszélgettünk, szó esett az itthoni és külföldi vendégszereplésekről is
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A 15. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt szeptember 20–21. között tartották volna meg. A találkozót 2016. január 21–27. között rendezik meg, a magyar kultúra napja és az Újvidéki Színház születésnapi rendezvénysorozata keretén belül. A halasztás oka a pénzügyi források biztosítása körül előállott nehézségek, valamint a színház feszített munkarendjének alakulása. A részletekről és az új színházi évad bemutatóiról kérdeztük Venczel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját.

Milyen pénzügyi zavarok keletkeztek a drámaíró verseny körül?

– Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy jelenleg Szerbia nagyon súlyos gazdasági és pénzügyi helyzetben van, s emiatt rendkívül jelentős kulturális és művészeti rendezvényeket halasztanak el.

A Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny alapjában véve három forrásból kap támogatást: az újvidéki városi költségvetésből, a tartományi költségvetésből, valamint egyéb pályázatokból és támogatásokból.

A 2015-ös köztársasági, tartományi és városi költségvetésben előirányzott kifizetések folyósítása januárban leállt. Ezt követően március folyamán kezdték el a kifizetések továbbítását. Az egész ország területén a havi kvóták kifizetésével rendszeresen 60–90 napot késnek, júniusban szintén elakadtak a költségvetési pénzek. Emellett a tartományi támogatások megpályázása során az előző évek összegeihez viszonyítva idén egyharmad annyit kapunk, Újvidék város pedig a kért összegnek a felét biztosítja. Az Újvidéki Színháznak nagyon komoly kintlévőségei vannak, amelyek a Hegedűs a háztetőn produkcióhoz tartoznak. A színházunk minden kötelezettségét teljesítette, viszont a Szerb Nemzeti Színház, a partnerünk ez nem tette meg. Itt haladéktalanul hozzá kell tenni, hogy az országban tapasztalható pénzügyi nehézségek rájuk is kihatással vannak.
n Hogyan igyekeztek orvosolni az anyagi gondokat?
– Ebben a zavaros pénzügyi helyzetben a Magyar Nemzeti Tanács a segítségünkre sietett, pótlólagos eszközök formájában. Időközben kiderült, hogy az elvárt tartományi és városi támogatások nem érkeznek meg a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny tervezett időpontjára. Az MNT által felajánlott segítség lett volna az egyetlen pénzforrás, amely sajnos nem elegendő egy megfelelő színvonalú drámaíró verseny megtartásához és ezért kénytelenek voltunk elhalasztani a rendezvényt.
Kihasználom az alkalmat és erőteljesen megcáfolom azokat a híreszteléseket, amelyek szerint mi meg akarjuk szüntetni a drámaíró versenyt. A 15. születésnapját ünneplő rendezvényt zenés és képzőművészeti programokkal, valamint külön erre az alkalomra készített filmmel tervezzük gazdagítani. Azért toltuk ki januárra a verseny időpontját, hogy méltó módon tudjuk megünnepelni.

 Mi mindenre számíthat az Újvidéki Színház közönsége az új évadban?

– Október 2-án Sorin Militaru rendezésében bemutatjuk Ion Luca Caragiale Karnebál című darabját Parti Nagy Lajos átirata alapján, amelynek az ismétlésére október 13-án és 28-án sor kerül.

Október elején Hernyák György vezetésével megkezdődik Vaszilij Szigarjev Guppi című darabjának a színpadra állítása, amelyet november utolsó hétvégéjén mutatunk be.

Ugyanennek a hónapnak a közepén Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című műve színházi adaptációjának próbái kezdődnek Táborosi Margaréta rendezésében, a bemutató januárban esedékes.
December 19-én Édith Piaf születésének 100-dik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartunk. Ekkor az Újvidéki Színház és a Kosztolányi Dezső Színház közös produkciójaként Mezei Kinga Piaf-marcher című alkotói projektjét mutatjuk be.

Február elején George Orwell 1984 és az Állatfarm művei alapján vendégszínészek bevonásával, Mezei Kinga rendezésében elkezdik a Farm’84 című darab próbáit. A bemutató március végén várható.

Az évad utolsó bemutatója Miloš Nikolić Kovácsok című darabja lesz Ljuboslav Majera rendezésében.

 Milyen vendégszereplések várhatók a közeljövőben?

– Ezen a hétvégén (szeptember 26-27.) a társulat Szkopjéban tartózkodik, ahol a Neoplantát játsszák el a 40. MOT nemzetközi színházi fesztiválon.

Októberben 7-én Székelyudvarhelyre, majd novemberben Marosvásárhelyre visszük az Urbán András által rendezett Bánk Bánt.

Január végén egy nagyon komoly kalandra készül az Újvidéki Színház. Meghívót kaptunk a Teheránban megrendezésre kerülő 34. Fadzsr Nemzetközi Színházi Fesztiválra. Az iráni fővárosba az Opera Ultimát visszük magunkkal.

Az utóbbi időben olyan hírek keringenek, hogy az Újvidéki Színház társulatában ellentmondás van a temerini és a nagybecskereki vendégszereplések miatt. Mit lehet tudni erről a mendemondáról?

– A társulat döntő többsége küldetésének és művészi feladatának tekinti, hogy a Temerinben és Nagybecskereken élő magyar közönséget színvonalas színházi élményben részesítse. Valóban vannak magányos hangok a színházon belül és kívül, amelyek saját szempontjaik által vezérelve nem támogatják az említett településeken történő rendszeres vendégszereplést. De ők nem fogják megakadályozni a színházat az alapvető kulturális feladatainak elvégzésében.

Aggasztónak találom az ország gazdasági és pénzügyi helyzetét, de az Újvidéki Színház vajdasági és külföldi helytállását illetően nincsenek kétségeim. Még akkor sem, ha látom, hogy mindig vannak és mindig lesznek olyanok, akiknek nem tetszik az Újvidéki Színház töretlen sikere.