2024. április 19., péntek

„Nagy szeretettel várjuk az elsőéves hallgatókat”

Szerdán költöznek be az első lakók az újvidéki Európa Kollégiumba

Emeletenként teakonyhákkal, tűzhelyekkel, hűtőszekrényekkel, valamint saját fürdőszobákkal ellátott kétágyas szobák várják az elsőéves hallgatókat a korszerűen felszerelt, vadonatúj, modern Európa Kollégiumban, amelynek tartalma további bővítés alatt áll. Az intézmény az Újvidék Telep városrészen található, amerre sűrűn járnak autóbuszok, közel a Szent Erzsébet-templomhoz, és a Petőfi Sándor MMK-hoz, ahol majd sok program zajlik és ahova ellátogathatnak az egyetemisták.

Szeptember elsejével zárult az Európa Kollégium első körös felhívása, amelyre azok az elsőéves egyetemisták jelentkezhettek, akik Újvidéken nyertek felvételt akkreditált egyetemre vagy főiskolára. A pályázat első körének eredményeiről, a nemrég meghirdetett második körről, és a hallgatók beköltözéséről, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke számolt be lapunknak:

– A pályázatra első körben 75-en jelentkeztek, közülük 67-en pályáztak sikeresen és nyertek felvételt az Európa Kollégiumba. A többieknek nem volt teljes a dokumentációjuk, vagy nem feleltek meg az alapkövetelményeknek. A felvételt nyerők szeptember 30-án költözhetnek be, 14 órakor pedig a szerződés aláírására kerül sor az MNT, az Európa Kollégium megbízott igazgatója és az egyetemisták között. Mivel az egyetemeken a tanítás zömmel elsején kezdődik, szerettük volna a tanév megkezdésére az egyetemisták rendelkezésére bocsátani az épületet, hogy komótosan elhelyezkedjenek saját szobáikban. A kollégiumban a bentlakás 1860 dinárba kerül havonta, míg évente egyszer, az egyetemi év elején, megközelítőleg 500 dinárt fizetnek a biztosításért, ami egy évre szól, és teljes napokra vonatkozik. Szeptember 23-án megjelent az Európa Kollégium második körös felhívása, amely nyitott a másod-, harmad-, negyedévesek számára, akik először nyertek felvételt egy Újvidék területén lévő felsőoktatási intézménybe, a mester- és doktorképzésre járók részére, valamint azoknak a fiataloknak, akik orvosi tanulmányaikat végzik Újvidéken.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

– A második körben az elsőéves hallgatók is pályázhatnak, akik meggondolták magukat és mégis az Európa Kollégiumot választják. A pályázat október 20-áig tart nyitva. A második körben felvételt nyerők a kollégiumba október végén költözhetnek be – hallottuk Jerasz Anikótól, aki az intézmény szakkollégiummá alakításának tervéről is szólt.

– Többször hangoztattuk, hogy szakkollégiummá szeretnénk alakítani az intézményt. Az Európa Kollégium megbízott igazgatója és munkatársai a nyarat már azzal töltötték, hogy kidolgozzák a munkatervet, amely felkarolja az egész szakkollégiumi rendszert. Azon szorgoskodnak továbbra is, hogy a beköltözés pillanatától minél otthonosabbá, érdekesebbé és sokrétűbbé tegyék a kollégiumot. Ennél fogva előadásokra, szórakoztató és oktatási tartalmakra is sor kerül, külön hangsúlyt fektetve a szerbre, mint környezeti nyelvre. Tudjuk, hogy a szerb nyelv tudására mekkora szükség van ahhoz, hogy a hallgatók sikeresen vegyék az akadályokat, hiszen az egyetemi városban főleg szerb nyelven tanulnak majd. Emiatt arra gondoltunk, hogy rögtön az első, vagy a második héten szerbórákat iktatunk be az Európa Kollégium programjába. Az intézmény programterve alakul és hozzáigazodik a bent lakó hallgatók igényeihez, attól függően, hogy milyen egyetemekre, szakokra járnak, tehát újabb tartalmakkal bővül az Európa Kollégium – hallottuk Jerasz Anikótól.

Snejder-Sára Ildikót, az Európa Kollégium Egyetemista Központ megbízott igazgatóját arról kérdeztük, hogy mi várja az intézmény új lakóit:
– Megtörtént az épület műszaki átvétele és a használati engedélyt is megkapta az Európa Alapítvány. A 206 kétágyas szoba teljesen készen van. Minden szoba kétágyas és saját fürdőszobával rendelkezik. Emeletenként két teakonyha áll a diákok rendelkezésére, amelyek tűzhellyel és hűtőszekrénnyel vannak felszerelve. Ezenkívül mosókonyha, konditerem, kültéri sportpálya, zene-, valamint számítógépes-multimediális szoba és könyvtár használata is tervben van. Pénzügyi lehetőségeinkhez mérten arra törekszünk, hogy ezeket az elképzeléseket belátható időn belül megvalósítsuk. Erre az egyetemisták megértését és türelmét kérjük. Az alapellátáshoz szükséges feltételek már most biztosítva vannak: a vadonatúj, modern épület reményeink szerint maximális kényelmet fog nyújtani az egyetemisták számára. Az Európa Kollégiumnak 25–30 alkalmazottja lesz. Ők fogják a működéshez szükséges mindennapi feladatokat ellátni, a takarítóktól, portásoktól kezdve, a különböző irodai szakmunkatársakon keresztül egészen a nevelőtanárokig. A nevelőtanárok, valamint a szabadidős programokkal megbízott munkatársak állnak majd közvetlen kapcsolatban a diákokkal. Ők lesznek a mentoraik, segítőik, tanácsadóik is egyben. Ezen kívül a tervek szerint pszichológus és egyházi lelkész is részt vesz majd az Európa Kollégium munkájában. Nagyon nagy szeretettel és izgalommal várjuk az elsőéves hallgatókat – fejtette ki Snejder-Sára Ildikó.

Nyitókép: (Ótos András felvétele)