2024. április 19., péntek

Újra közlekedhetnek a teherautók

Horvátországba két határátkelőn a szerbiai rendszámtáblájú személygépkocsikat is beengedik a rendőrök

Néhány órával azt követően, hogy Twitter-profilján a horvát kormány kilátásba helyezte a Szerbia irányába foganatosított intézkedések megszüntetését, pénteken délután megnyílt a forgalom előtt a Batrovci–Bajakovo- és a Šid–Tovarnik-határátkelő, mind a teher-, mind a személyforgalom számára. A szerbiai rendszámtáblájú gépjárművek is szabadon beléphetnek Horvátországba, ezt belgrádi újságíró is megerősítette, aki a határzár feloldását követően gépkocsijával utazott be Horvátországba. 

A szerb államvezetőség már korábban bejelentette: azonnal visszavonja a horvát termékekre elrendelt behozatali tilalmat, amint Horvátország feloldja a határzárat, és nem tartóztatja fel többé a szerbiai teher- és személygépkocsikat. Ehhez kapcsolódóan Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter pénteken kora este azt mondta, Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök este kilenc órára hívta össze a kormány rendkívüli ülését, feltehetőleg ott születik döntés a behozatali tilalom feloldásáról. Stefanović a szerb nép győzelmének nevezte a horvát határzár megszüntetését.

Ezelőtt Zoran Milanović horvát kormányfő azzal indokolta a határzár akkor még csak esetleges felszámolását, hogy a Szerbiában működő horvát vállalatok és alkalmazottaik szenvednek. Ha azonban bármikor úgy véli, hogy ehhez hasonló intézkedések – határzár vagy beutazási tilalom – Horvátország érdekét szolgálnák, azonnal foganatosítja azokat, fűzte hozzá Milanović, aki a sajtónak nyilatkozva megismételte feltételezését, hogy Aleksandar Vučić szerb kormányfő Magyarországgal és a horvát ellenzékkel közösen ténykedik ellene. Ezt követően barbárnak nevezte a szerbeket, akik országhatárán Magyarország falat épít.

A horvát kormányfő bejelentését megelőzően már diplomáciai körökben is arról beszéltek, hogy a horvát, valamint a szerb megszorító intézkedésektől legkésőbb néhány napon belül elállnak a felek. A Danas belgrádi napilapnak nyilatkozó, nevüket nem vállaló személyek azt is kifejtették, hogy a két ország közötti kapcsolatok tartós rendezéséhez elengedhetetlen, hogy Szerbia a menekültek egy részét Magyarország felé irányítsa.

A horvát–szerb határon hatályban lévő határzár miatt a tehergépkocsik nagy része csütörtökön és pénteken Bosznia–Hercegovinán át próbált eljutni Horvátországba. A Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti Mali Zvornik–Karakaj-határátkelőn péntekre több kilométeres sor alakult ki.

A Batrovci–Bajakovo-határátkelőn pénteken 13 kilométeres sorban várakoztak a teherautók. Voltak közöttük horvát, szerbiai és más országokból érkezettek is. A becslések szerint a határzár feloldása után legalább egy, de akár két napra is szükség lehet a helyzet rendezéséhez.

A horvát határzár miatt a szerb–magyar határvonalon is tumultus alakult ki, a Horgos–Röszke-átkelő magyar oldalán a Szerbiába tartó tehergépkocsik pénteken nagyjából három órát voltak kénytelenek vesztegelni, a Kelebia–Tompa-határátkelő szerb oldalán pedig ötórás volt a várakozási idő. A személyforgalom tekintetében sehonnan nem jelentettek jelentősebb várakozást.

Horvátország vasárnap éjszaka zárta le a teherforgalom előtt a bajakovói határátkelőt. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy szerinte Szerbia szervezetten, Magyarország rábeszélésére, utaztatja a menekülteket Horvátország irányába. A horvát intézkedésre három nappal később Szerbia ellenlépéssel válaszolt, és behozatali tilalmat rendelt el a horvát termékekre. Erre Horvátország újabb megszorító intézkedéssel válaszolt, és határátkelőin a hatóságok nem engedték az országba lépni a szerbiai rendszámtáblájú gépkocsikat. A szerb–horvát határvonalon található nyolc határátkelő közül kettő működik, hatot a menekültválságra hivatkozva még múlt héten lezártak.

A szerb külügyminisztérium csütörtökön tiltakozó jegyzékben fejezte ki elégedetlenségét a horvát határzár miatt. A jegyzéket Horvátország belgrádi nagykövetségén adták át, a nagykövet azonban megtagadta a dokumentum átvételét, mert mint kifejtette: a horvát kormány intézkedéseit a szerb külügyminisztérium a fasiszta vezetésű Független Horvát Állam idejében foganatosítottakhoz hasonlította.