2024. március 29., péntek

Szerbia menekültpolitikáját méltatja az EU

Johannes Hahn: Nem a toloncolásról kell eszmecserét folytatni, hanem európaiként megoldani a menekültválságot

A pénteken Szerbiában vendégeskedő Johannes Hahn európai uniós biztos amellett, hogy a határzár feloldására szólította fel Horvátországot, azt is kérte, hogy a zágrábi vezetőség kevésbé puskaporos retorikával éljen, mivel ez kedvezőtlenül befolyásolja a két ország kapcsolatát.

Johannes Hahn európai uniós biztos és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök (fotó: Tanjug)

Johannes Hahn európai uniós biztos és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök (fotó: Tanjug)

Az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosa az Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel folytatott beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón kifejtette, igaz, hogy az előírások értelmében a schengeni övezetben is ideiglenes határellenőrzést lehet elrendelni, az intézkedéseknek azonban visszafogottnak és átgondoltnak kell lenniük, értékelte Hahn, aki mélységesen elítéli, hogy Zoran Milanović horvát kormányfő barbárnak minősítette a szerbeket. Az ilyen jellegű retorika elfogadhatatlan két ország és képviselőik között, nyomatékosította Hahn, aki azt is közölte, hogy EU és a Szerbia közötti tárgyalások első fejezetei reményei szerint az idén megnyílnak.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy az EU tagállamai Szerbiába toloncolhatják-e azokat a menekülteket, akiknek a menedékkérelmét elutasítják, Hahn megállapította: „Nem a toloncolásról kell eszmecserét folytatni, hanem európaiként megoldani a menekültválságot.”

Vučić a sajtótájékoztatón, amelyet a horvát határzár feloldása előtt tartottak meg, azt mondta, Szerbia hálás lenne, ha a horvát fél lehetővé tenné a szabad utazást és áruforgalmat, majd megköszönte az EU-nak és tagállamai többségének, hogy mindvégig az előírások betartását szorgalmazták.

Mint azt Vučić kifejtette: örömmel konstatálja a menekültek Szerbiába való toloncolásával kapcsolatos összeesküvés-elméletek hamisságának bebizonyosodását. Kár, pedig már azt hitte, hogy hamarosan legalább egymillió ember érkezik Szerbiába, jegyezte meg Vučić, majd rögtön hozzátette, hogy csak viccelt.

Korábban Vučić és Hahn megtekintette a šidi ideiglenes menekültállomást, amelyet egy valamikori gyermekkórházban alakítottak ki. Hahn köszönetet mondott, amiért a szerb kormány mindenben segíti a menekülteket, és emberséges körülményeket biztosít számukra. Közös problémáról van szó, mindenki együttműködésére szükség van, emelte ki a biztos, megismételve korábbi álláspontját, hogy a menekültválságot nem falakkal, kerítésekkel vagy határzárakkal lehet kezelni. Hahn ígéretet tett arra, hogy az EU anyagilag és minden más módon támogatja Szerbiát a válság kezelésében. Szerbia nincsen egyedül, Szerbiai európai, hangsúlyozta Hahn.

Vučić arról beszélt, hogy minden releváns mutató értelmében Szerbia az az ország, amelyen a legtöbb menekült haladt át. Lehetőségeihez mérten Szerbia a továbbiakban is segíti a menekülteket, szögezte le Vučić.

Brüsszel hivatalos magyarázatot követel Zágrábtól, hogy Horvátország miért zárta le határátkelőit Szerbia irányában a teherforgalom előtt. Az indoklást az Európai Bizottság jogi szolgálata által indított vizsgálati eljárás keretében kérték, magyarázta Maja Kocijančić, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse, hozzátéve, hogy a jogi szolgálat azt szeretné kideríteni, hogy Horvátország megsértette-e a Stabilizációs és Társulási Megállapodást (SAA). Kocijančić elmondása szerint már most úgy tűnik, hogy a horvát határzár összeegyeztethetetlen a SAA rendelkezéseivel.