2024. április 26., péntek

A leghumánusabb közösség anonim hősei között

Kilencvenkét topolyai véradót tüntettek ki a városnapi rendezvénysorozat keretében
A fogadáson jelen lévő kitüntetett véradók vendéglátóik társaságában (Szabó Anikó felvétele)

A fogadáson jelen lévő kitüntetett véradók vendéglátóik társaságában (Szabó Anikó felvétele)

Emlékplakettek és oklevelek adományozásával fejezte ki elismerését a Topolyai Vöröskereszt és a helyi önkormányzat a rendszeres önkéntes véradók előtt, miközben tettük életmentő szerepéről is szóltak. A topolyai községben hagyomány, hogy a véradók nemzetközi napja mellett közösségünk leghumánusabb tagjait, anonim hőseit a városnapok rendezvénysorozata keretében, valamit azokban a helyi közösségekben, ahol szerveznek véradási akciókat, az önzetlen adományozókat a közösség legnagyobb ünnepén, a falunapok alkalmával köszöntik és díjazzák.

A Topolyai Vöröskereszt székházában, a városnapi programsorban, az önkéntes véradók tiszteletére szervezett ünnepi rendezvényen nyilatkozta a fentebb jegyzetteket Kospenda József, a Topolyai Vöröskereszt közgyűlésének elnöke.

– Tradicionális megmozdulásunk alkalmával, az 5, 10, 20, 35 és 50 alkalommal vért adott önkéntesek előtt fejezzük ki megbecsülésünket és köszönetünket, elismerésünk jeléül díjazzuk is őket. Gyakorlat továbbá az is, hogy a véradók nemzetközi napja alkalmából a nők esetében a harmincöt alkalommal és afölött, a férfiak esetben a hetvenöt alkalommal és afölött vért adott személyeket is kitünteti figyelmével és tárgyi ajándékokkal önkormányzatunk és a véradási akciók szervezője. Ezúttal is köszönetem szeretném kifejezni az önkormányzati támogatásért, azért is, mert ilyenkor is kifejezésre jut: törődnek velünk, véradókkal, elismer bennünket a közösség, felnéznek ránk – fejtette ki Kospenda, aki maga is véradó, a topolyaiak között az egyik legaktívabb, legidősebb önkéntes. Mint tőle megtudtuk: a hölgyek között Bencsik Margitot emelhetjük ki, mint az egyik legidősebb aktivistát. A Topolyai Vöröskereszt közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: aki egyszer is vért ad, önkéntes cselekedetével 3-4 ember életének megmentéséhez járul hozzá. Felidézte, hogy Topolyán évente négy alkalommal: novemberben, márciusban és júliusban szerveznek önkéntes véradási akciót.

Ezúttal 92 személynek kitüntetésére és megvendégelésére készült Kospenda mellett Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és az eseményt jelenlétével szintén megtisztelő dr. Pintér Kabai Andrea transzfuziológus szakorvos, a Szabadkai Közkórház Transzfuziológiai Osztályának munkatársa. A Topolyán önkéntesen vért adó személyek közül ketten ötvenszeri, 17-en harmincötszöri, 9-en húszszori, 28-an tízszeri és 36-an ötszöri véradási tevékenységük elismerése okán vehették át kitüntetésüket.

– Mint tudjuk, a vérkészítmények iránti kereslet napról napra egyre nagyobb. Hiába minden orvosi tudás, a személyzet igyekezete, munkája, vér nélkül, a véradók ajándéka nélkül, amit ismeretleneknek ajánlanak fel, sokak számára lehetetlen lenne a gyógyulás. Ezért a Szabadkai Közkórház, annak Transzfúziós Osztálya és a magam, valamint azon személyek nevében is, akik ezt soha nem tehetik meg, gratulálni szeretnék és köszönetet mondani. Továbbá biztatnám a véradókat, hogy ezt a humánus emberi viselkedést népszerűsítsék a fiatalabbak, az utódok körében – emelte ki a szakorvos.

– A véradási tevékenység a leghumánusabb cselekedet bármely polgár részéről. Ilyen esetekben az illető egy kicsit önmagát adja a társadalomnak, az emberiségnek. Azt gondolom, ezt az önzetlen cselekedetet mindenképpen meg kell dicsérni. Örömmel tölt el, hogy ilyen emberek léteznek a környezetünkben, minden elismerést megérdemelnek. Polgármesterként kívánom, hogy boldogan, sokáig éljenek. Hosszú időn át segítsék a társadalmat, mi pedig próbáljuk ezt valamilyen szolgálattal meghálálni, még ha ez csak egy dicsérő oklevél is. Továbbra is ápolni kell ezt a kapcsolatrendszert, hogy ez a humánus akciósorozat folytatódjon. Mindannyiunk érdeke ez: az egyéneké, a közösségé, a társadalomé egyaránt – fejtette ki Topolya polgármestere.