2024. március 29., péntek

Fiatalok a kaszinóban

Az idei Hegyesi LiteraTúra rendezvénysorozat programpontjai között ezúttal hiába keressük az Irodalmi randevút, helyette az Irodalmi Kaszinón vehettünk részt, amely több fiatal vajdasági irodalmárnak, és a kultúra egyéb szegletében jártas kutatónak nyújtott bemutatkozási lehetőséget.

A helybeli könyvtárban megrendezett esten bemutatták a Híd folyóirat júliusi és augusztusi számát, ami egy többéves múltra visszatekintő hagyomány folytatása, mivel 2012 óta a nagy múltú folyóirat egy dupla szám vagy két szimpla szám erejéig teljes egészében átengedi a teret a fiatal alkotóknak. A bemutató Vörös Julianna, az intézmény igazgatója köszöntőszavaival indult, és jelen voltak a folyóiratszámok szerkesztői, Berényi Emőke, Patócs László, valamint Sági Varga Kinga, aki az est moderátori szerepét is betöltötte. Mint megtudtuk, az idei számok tudatosabban készültek, mint a korábbiak, hisz a szerkesztők három megadott fogalom köré csoportosítva várták a szövegeket, ezek pedig a közösség, tér és identitás voltak, amely hármas igen sok mindent magában foglal. Sági Varga azt is megjegyezte, hogy nem tematikus számokról van szó, hisz ezek csak irányadóként szolgáltak a szerzők számára. A folyóiratszámok nem viselik magukon azokat a gyerekbetegségeket, amelyek az előzőkben megfigyelhetőek voltak, a szerzők fejlődésének köszönhetően a szerkesztők ki is hagyták a korábbi alcímet, amely arra utalt, hogy fiatal alkotókról van szó. A két számban összesen negyven szerző szövegei olvashatóak, valamint mindkét számot egy-egy képzőművész alkotásai egészítik ki. A bevezető után a szerkesztők részletesen is ismertették a két folyóiratszámot. Külön kitértek a költők, a prózaírók, a kritikusok, a tanulmányírók és a fordítók munkásságára. A bemutatón szerzőként volt jelen Gazsó Hargita, Fehér Miklós, valamint Benedek Miklós. Gazsó egy esszé-tanulmánnyal szerepel a Hídban, amelyben az irodalomtörténet és az irodalmi muzeológia kapcsolatáról, lehetőségeiről értekezik, és külön ki kell emelnünk, hogy a leírtak manifesztálódni látszanak a Topolyán jelenleg is látható Tóth Ferenc-kiállítással, amelyet Gazsó szervezett meg. Fehér Miklós az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének másodéves hallgatója, és Remélem, holnap is bombáznak című prózai alkotásával debütált a Hídban, amely szöveg a kilencvenkilences bombázásokat jeleníti meg egy kisgyerek szempontjából. Benedek a most bemutatott lapszámban nem teljesen önálló munkával jelentkezett, hanem Böndör Pál néhány szerbre átültetett versét fordította vissza magyar nyelvre, anélkül, hogy az eredeti műveket figyelembe vette volna, ennek eredményét a jelenlévők megállapítása szerint fordításelméleti szempontból is meg lehetne vizsgálni. A résztvevők külön hangsúlyozták a Híd Kör nevű alkotóközösség munkáját, és az általuk szervezett eseményeket, amelyek mind az irodalmat kívánják népszerűsíteni, illetve közelebb hozni egymáshoz a különböző kultúrákat és alkotói csoportosulásokat.

Az esten jelen volt Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, valamint Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke.

Továbbá el kell mondanunk azt is, hogy a rendezvény támogatói a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a kishegyesi helyi közösség. A Hegyesi Literatúra a MNT kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.