2024. március 19., kedd
EU-csúcs utáni reagálások

Renzi: A szolidáris Európa győzött

Brüsszelben a szolidáris Európa győzött: most mindannyian azon dolgozzunk, hogy ez megvalósuljon – kommentálta Matteo Renzi olasz kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményeit. Facebook-bejegyzésében azt írta, hat hónap és három európai csúcs kellett hozzá, de most „végre elmondhatjuk, hogy a migráció minden szinten európai kérdéssé vált”.

Szerinte a brüsszeli tanácskozás győzelem azok számára, akik Itáliához hasonlóan a kezdetektől közös európai bevándorlási politikát szorgalmaztak, „nem rövidlátó és egoista nemzeti bezárkózást”. Európaiként „egy nép vagyunk, nem csak statisztikák együttes tömege. Ezért nézünk szembe együtt korunk történelmi kihívásaival. (...) Brüsszelben a szolidáris Európa elve győzött. Most mindannyiunknak munkához kell látnunk ennek megvalósítására” – vélekedett.

Az uniós csúcs határozata szerint Olaszországnak novemberig kell működésbe léptetnie a menekültkérelmet benyújtók azonosítását szolgáló regisztrációs központokat (hotspot). Olaszországban öt hotspot megnyitását tervezik, mindegyiket az ország déli részén. Az elsőt Lampedusa szigetén nyitják meg.

Orbán: Európa külső határa továbbra sincs védve

Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy „ha ez nem tetszik”, akkor képes arra is, hogy átengedje a migránsokat Ausztria és Németország irányába – ismertette Orbán Viktor a rendkívüli uniós csúcson kifejtett álláspontját.

„Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket” – közölte a kormányfő, hozzátéve: „ezt kell megfontolnunk”.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a hat pontból álló magyar elképzelések közül ötben sikerült dűlőre jutni, arról azonban nem sikerült megállapodni, hogy ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor azt az EU közösen tegye meg. „Kár, hogy ez a legfontosabb az összes javaslat közül. Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa külső határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek az illegális migránsok” – mondta Orbán, aki úgy érezte, hogy ehhez nem volt meg az szükséges elszántság, bátorság.

Faymann: A törvényeket be kell tartani

A törvényeket be kell tartani, ez egyaránt vonatkozik a dublini és a schengeni egyezményre, az emberi jogi és a menekültjogi előírásokra – reagált Werner Faymann közleményében Orbán Viktor Ausztriára vonatkozó nyilatkozatára. Az osztrák kancellár egyúttal ismét bírálta a magyar–szerb határszakaszra épített kerítést, amely szerinte ugyan jogilag lehetséges, ám nyilvánvalóan nem akadályozza meg a menekültek bejutását Magyarországra. Mióta szeptember közepén elkészült a kerítés, 60 ezer ember érkezett Magyarországon keresztül Ausztriába – olvasható a közleményben, amelyben a kancellár kitért arra is, hogy a dublini egyezmény továbbfejlesztésére azért van szükség, hogy az országok a gyakorlatban is végre tudják azt hajtani. Egyúttal nyomatékosan közös európai eljárást szorgalmazott, amelynek alapkövét megítélése szerint az uniós csúcs eredményei jelentik.

Merkel: Aszaddal is tárgyalni kell

A menekültválság megoldásához együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel – mondta Angela Merkel tegnap Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag). Kormánynyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a menekültválság „nemzeti, európai és globális” kihívás. „Világszerte csaknem 60 millió ember jutott menekültsorsra, ami önmagában is jelzi, hogy nem csupán német kihívásról és nem is csak az EU előtt álló kihívásról van szó. E kihívással úgy lehet megbirkózni, ha ehhez minden régió, minden ország, valamennyi politikai szint és minden intézmény hozzájárul – mondta a német kancellár, aláhúzva, hogy kulcsfontosságú az együttműködés Törökországgal, különösen az uniós külső határ védelmében.

Szerinte a menekültválság egyik fő kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború lezárásához Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is tárgyalni kell. „Sok szereplővel kell tárgyalni, Aszad is közéjük tartozik” – mondta.

Aláhúzta: mély meggyőződése, hogy az EU-ban nem csak eseti jellegű menekültelosztási megoldásokra van szükség, ezért az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén hozott döntés csak az első lépés, és „még messze nem tartunk ott, ahová el kell jutnunk”.

A menekültválság megoldásához szükséges tennivalókat felsorolva elsőként a válságot kiváltó okok kezelését jelölte meg, másodikként pedig az uniós külső határok védelmét. Hozzátette: emberhez méltó körülményeket kell kialakítani a menekülttáborokban, fel kell állítani a hotspotokat, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését, valamint integrálni kell a valóban védelemre szoruló embereket.

Merkel úgy vélte, nagyban meghatározza az EU további fejlődését, jellegének alakulását, hogy miként kezeli a menekültválságot. Rámutatott, hogy az EU értékek, jogok és felelősségek közössége, és hangsúlyozta, hogy be kell tartani a menekültügyi eljárás és a menekültek elhelyezésének, ellátásának minimális követelményeit. Ez jelenleg nem biztosított mindenütt – tette hozzá.

A kormánynyilatkozatot követő vitában a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann egyebek között kiemelte: pártja nyitott a befogadandó menekültek korlátozására irányuló, kontingenseken alapuló megoldásra, amelyet Thomas de Maizière belügyminiszter vetett fel. Az SPD frakcióvezetője hangsúlyozta: nem fér össze az uniós jogrenddel a menekültek „ide-oda tologatása”, amely Magyarországgal, Horvátországgal és Szlovéniával összefüggésben tapasztalható. Hozzátette: éppen úgy, mint a görög adósságválság kezeléséhez, a menekültválság kezeléséhez is elengedhetetlen a szolidaritás „minimális szintje”. Kiemelte, hogy pénzügyi értelemben jelentős mértékben részesült az uniós szolidaritásban a többi között Csehország és Magyarország. „Akinek ilyen sok előnye származik az EU-ból, annak a felelősséget is kell vállalnia, és segítenie kell a humanitárius katasztrófák megakadályozásában” – mondta Oppermann.

Az ellenzéki frakciók – Baloldal, Zöldek – felszólalói élesen bírálták a magyar kormány menekültpolitikáját.