2024. április 19., péntek

Behozatali tilalom a horvát termékekre

A szerbiai rendszámtáblájú gépjárművek a szerb–horvát határvonalon nem léphetnek Horvátországba

Tegnap éjfélkor hatályba lépett Szerbia válaszintézkedése a napok óta tartó horvát határzárra, így az ország ideiglenesen behozatali tilalmat rendelt el a horvátországi termékekre. Sem horvátországi rendszámtáblájú teherautók, sem horvát áru nem kerülhet Szerbia területére, sem szárazföldi, sem vízi úton. Horvátország ellenlépéssel válaszolt az ellenlépésre, amely miatt a szerb–horvát határvonalon egyik átkelőhelyen sem utazhatnak be a szerbiai rendszámtáblájú gépjárművek az országba. Az EU tisztségviselői próbálnak közvetíteni a felek között.

Tegnap hajnalban a horvát határrendőrség kezdetben a szerbiai útlevéllel utazókat sem engedte belépni az országba, később azonban már módosították a megszorítást, amely jelenleg egyedül a szerbiai rendszámtáblájú gépjárművekre vonatkozik és kizárólag a szerb–horvát határvonalon elhelyezkedő átkelőkön. Más országokból, például Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, vagy a boszniai Szerb Köztársaságból a szerbiai gépkocsikat minden további nélkül beengedik Horvátországba.

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter közölte: a szerbiai autók addig nem utazhatnak be Horvátországba, amíg Szerbia meg nem nyitja a menekültáradat előtt a horgosi határátkelőt.

Szerbia nem kíván újabb válaszintézkedéseket foganatosítani, jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő, mondván: a gazdasági intézkedésekre gazdasági intézkedésekkel lehet válaszolni, az őrületre azonban sehogyan nem lehet.

A horvát termékekre elrendelt behozatali tilalom mellett a szerb kormány még annyit tesz, hogy jogi intézkedésekkel segíti a horvát határzár miatt kárt szenvedő polgárainak érdekérvényesítését az illetékes igazságügyi szervek előtt, fűzte hozzá Vučić.

A horvát állampolgárokat szívesen látják Szerbiában, senki nem inzultálja őket a határátkelőn, emelte ki a szerb miniszterelnök, aki amiatt sem aggódik, hogy a horvát termékekre elrendelt tilalom miatt kiürülnek a boltok polcai, mert mint megjegyezte, a hiányzó termékeket Szerbiában és más országokban gyártottakkal pótolják.

– Nem engedem meg, hogy egy kalap alá vegyék Szerbiát és Horvátországot. Egyébként ezt a legmagasabb rangú európai tisztségviselők sem teszik. Az EU képviselői egyértelműen leszögezték, méghozzá Horvátország vezetőinek a füle hallatára, hogy Szerbia nem felelős a történtekért, kizárólag a horvát fél a hibás. Ezért határozott fellépésre számítok az EU részéről. Remélem, hogy segítenek megoldani a helyzetet. Zoran Milanović horvát miniszterelnökkel nem beszélgettem. Megrökönyödve hallottam, miket állított, hogy felajánlotta, autóbuszokat küld Szerbiába, hogy a menekülteket azokkal szállítsák Preševóból a magyar határra. Az első horvát intézkedéseket követően nem esett nehezemre felhívni, most azonban alaposan meg kell fontolnom, nem biztos, hogy lenne értelme a beszélgetésnek – magyarázta Vučić.

A szerb kormányfő cáfolta Milanović korábbi vádjait, hogy Szerbia, Magyarország és a horvátországi ellenzék összefogott ellene. Szerbia nem szállítható zöldségként tekint a menekültekre, így az égvilágon sehová nem fuvarozza őket, emelte ki a kormányfő, mondván: a menekültek több mint öt hónapon át Magyarország felé mentek, de Orbán Viktor egyszer sem vonta felelősségre, hogy ez miért van így.

„MAGA ALATT VÁGJA A FÁT”

Zoran Milanović már az éjszaka folyamán sajnálatának adott hangot, amiért Szerbia beváltotta Aleksandar Vučić ígéretét és megszorításokat rendelt el Horvátországgal szemben.

– Nagy kár, hogy Szerbia ilyesmit csinált, főleg azért, mert éppen ma reggel terveztük megnyitni a teherforgalom előtt az átkelőt. Most biztosan nem tesszük meg. Szerbia intézkedései nevetségesek. Vučić tegnap még azt mondta, mindent megtesz, végül azonban semmit nem csinált. Nem űzök gúnyt Szerbiából, sajnálom, hogy ilyesmire került sor, ugyanakkor Szerbia ilyen jellegű manipulációja esetleg Belgrádban lehet sikeres, Zágrábban és Brüsszelben már biztosan nem. Egészen másban állapodtunk meg Szerbiával. Mondtam, hogy megnyitjuk az átkelőket és figyelemmel kísérjük a helyzetet. Erre a szerb kormány éjfélkor ilyen lépést tesz. Szerbia másról állapodott meg az EU-val, ezt Federica Mogherini is megerősítette. Szerbia maga alatt vágja a fát, hiszen a Szerbiában üzletelő horvát vállalatoknak – amelyeknek szerbiai emberek a vezetői és a munkásai – is árt. Ugyanakkor az előállt helyzetet nagyon gyorsan és egyszerűen meg lehet oldani. Szerbiának csak annyit kell tennie, hogy ellenőrzi a menekültek útvonalát és csökkenti a Horvátországra gyakorolt nyomást. Tegnap 9 ezer menekült lépett be az országba. Ez túlságosan sok. Napi 4, vagy 5 ezer ember még elfogadható. Ezért zártuk le korábban határátkelőinket a szerb határvonalon. Szerbia megállapodott Magyarországgal és szervezetten küldi a menekülteket hozzánk. Vučić megengedi, hogy a menekültek szervezetlenül bolyongjanak Szerbiában. De csak addig, amíg nem gyűlnek össze túlságosan sokan az északi határvonalon, azután pedig Horvátországba irányítják őket. Mindezt a szerbiai Menekültügyi Iroda szervezi és bonyolítja. Szerbia menekülttáborokat hozhatna létre, vagy Magyarország irányába küldhetné a menekülteket. A mi intézkedéseink egyébként sem kizárólag a szerbiai kamionokat érintették, hanem mindegyik másikat, így a horvátokat is. Szerbia válaszintézkedése viszont kizárólag a horvát kamionok és termékek ellen irányul – fogalmazott Milanović.

SENKI SEM ÉRTI

Johannes Hahn, az EU bővítési és biztonságpolitikai főképviselője megismételte, hogy a határok lezárása nem oldja meg a problémákat. Hahn tegnap Vučićtyal és Milanovićtyal is beszélgetett és igyekezett közvetíteni a felek között.

Az EU szerbiai küldöttségvezetője, Michael Davenport, a mozgásszabadság horvát részről történő súlyos megsértésére mutatott rá. A mozgásszabadság, úgy a polgárok, mint az áru tekintetében, az EU egyik alapeszméje, húzta alá az uniós képviselő.

Utóbbi megállapítással Milan Antonijević, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUKOM) igazgatója is egyetért, mondván, hogy Horvátország megsérti az emberi jogokat és a Stabilizációs és Társulási Megállapodást (SAA). Ebben az ügyben Szerbiának az EU segítségét kell kérnie, a későbbiekben pedig nemzetközi emberi jogi bíróságokhoz fordulhat jogorvoslatért, magyarázta a szakember.

A horvát közvélemény, politikusok és elemzők sem értenek maradéktalanul egyet Milanovićtyal. A horvát kormányfő Mad Maxként viselkedik Szerbiával, Magyarországgal és még néhány másik állammal, értékelte Boro Grubišić parlamenti képviselő, kollégája, Branko Vukšić pedig kifejtette: a vezető horvát politikusok belpolitikai pontszerzésre használják fel a menekültválságot és magukat a menekülteket. Horvátország összeveszik egész Európával csak azért, hogy valaki megnyerje a választásokat, tette hozzá Vukšić.

Damir Kajin parlamenti képviselő Horvátország elkerülhetetlen gazdasági veszteségéről beszélt. Információi szerint Horvátország 3,8 milliárd kuna értékben szállít árut Szerbiába, onnan pedig 2,7 milliárd kuna értékű árut hoz be.

– Horvátország 5 milliárd kuna értékben ruházott be szerbiai vállalatokba, amelyek most elsősorban Horvátországba szállítják termékeiket. Országunk vesztesége kétszeres lesz és lassan elveszítjük a szerbiai piacot, valamint veszélyeztetjük helyzetünket a macedón piacon. Hiszem, hogy a horvátok kilencven százaléka nem ért egyet a határzárral. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy Szerbia tervszerűen hozzánk irányítja a menekülteket, hogy ártson országunknak – fogalmazott Kajin.

Kamionsor Horgoson

A Szerbia és Horvátország közötti nyolc határátkelő közül kettő nyitott a személyforgalom előtt, a Batrovci–Bajakovo és a Šid–Tovarnik. A szerbiai gépjárműveket nem engedik át, a szerbiai útlevéllel rendelkező gyalogosokat, vagy más rendszámtáblájú autóban utazó szerbiaiakat viszont igen.

A teherautók Batrovcinál tegnap délután 17 kilométer hosszú sorban vesztegeltek. A határátkelőn egész nap orvosok tartottak ügyeletet, minden sofőrt felkerestek, hogy egészségügyi állapotuk felől érdeklődjenek, vagy megkérdezzék, szükségük van-e gyógyszerre. A Szerb Hadsereg tartálykocsikkal szállított ivóvizet a sofőröknek.

Közben egyre több tehergépkocsi indult a szerb–magyar határ irányába. A kamionok Kelebiánál nagyjából négy órát, Horgosnál pedig három órát várakoztak a Szerbiából való kilépéskor. A személygépkocsik átlagban 15 és 30 percet várakoztak.

Horvátország belgrádi nagykövetségén tegnap átvették a szerb Külügyminisztérium tiltakozó jegyzékét, amelyben a közös határ lezárása miatt tiltakoznak.