2024. április 26., péntek
RÖVIDEN

Olcsóbb gáz, olcsóbb távfűtés?

Októbertól ismét csökken a földgáz ára Szerbiában, de még bizonytalan, hogy ennek hatására a távfűtő művek csökkenti-e a lakások fűtési költségeit – jelentette ki tegnap Zoran Predić, az energetikai minisztérium államtitkára. Értesítései szerint folyik az egyeztetés a távfűtő művek vezetőivel és az önkormányzatok képviselőivel, akik tulajdonképpen illetékesek a díjszabás meghatározásában.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az érvényben levő törvényes rendelkezések értelmében az önkormányzatok és a távfűtő művek képviselőinek tulajdonképpen még sincs túlzottan szabad kezük az díjszabások meghatározásakor, mert az energiaforrás ára igenis hatással van a szolgáltatás díjára. Tehát  ha az energiaforrás ára csökken, csökkennie kell a szolgáltatás végdíjának is.

A minisztérium még néhány napig nem lép közbe, figyeli, hogy mi történik a terepen – mondja az államtitkár –, de ha kell, mindenképp intézkedni fog. Úgy tűnik, hogy a dolgok lassan alakulnak, és eddig Nagybecskerek és Niš önkormányzatából érkezett hír a távfűtés díjszabásának csökkentéséről.

Mint ismeretes a földgáz ára június óta immár három ízben csökkent. A szóban forgó októberi ármódosítással összesen 23 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni érte.

Az országban a hivatalos fűtésidény október 15-én kezdődik, és a távfűtő művek addig köteles meghatározni a fűtés díját.