2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Negyeddöntőt érhet a jó rajt

Az oroszországi Jekatyerinburgban pénteken kezdődik és október 4-ig tart a csapat, egyéni és páros Európa-bajnokság, amelyen – az előzetes bejelentkezések alapján – 47 ország mintegy 500 versenyzője áll asztalhoz. A Szovjetunió szétesése óta Oroszország másodszor ad otthont kontinensbajnokságnak: 2008-ban Szentpétervár volt a házigazdája az Európa-bajnokságnak.

Szerbia és Magyarország férfi, valamint női válogatottjai is az I. divízióban szerepelnek, s a férfiaknál a sorsolás úgy hozta, hogy a szerb és a magyar nemzeti együttese is az A csoportban kapott helyet.

– A franciák elleni mérkőzés vízválasztó lehet: ha nyerünk, közel kerül a negyeddöntős szereplés, ha veszítünk, akkor pedig a 9–16. helyért játszunk. A portugálok a csoport első számú esélyesei, de mivel nagyon kiegyensúlyozott kvartettről van szó, bármi megtörténhet. A franciák közül Mattenet, Gauzy és Lebesson ellen is nyertünk már, ők is vertek meg minket, úgyhogy egy nyílt mérkőzésre van kilátás. Egy jó kezdés könnyen döntheti a győztest – nyilatkozta Pető Zsolt, aki már tegnap Jekatyerinburgban volt, mivel a férfi válogatott egy nappal a női előtt utazott el a kontinensbajnokságra. – A többiek Porečen készültek az Eb-re, nekem sajnos izomgyulladásom volt az osztrák ligában, így muszáj volt pár nap kényszerpihenőt beiktatnom. Péntek óta edzek, s jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy ez a kihagyás milyen hatással lesz majd a formámra. Egy jó eredmény párosban összejöhet, hiszen Jevtovićtyal már kétszer voltunk negyeddöntősek, s ha sikerülne harmadszor is bekerülnünk a nyolc közé, akkor remélem már éremmel térnénk haza – mondta Pető, aki kiemelte, igyekszik úgy hozzáállni a tornához, hogy ne az legyen a szeme előtt, hogy ez milyen fontos a riói olimpiára való kijutás szempontjából, mert akkor az görcsössé teheti, s a nála gyengébb ellenfeleket is nehezebben győzné le. A szerb válogatott kispadján az Egyesült Államokban élő Ilie Lupulescu ül majd, mivel Miloš Đukić Dubajba távozása óta még nem választottak új szövetség kapitányt. A magyar válogatott nem a legerősebb felállításban szerepel majd az Eb-n: Jakab János sérülése már a múlté, azonban a felépülés még tart. Szerbia az első mérkőzését pénteken közép-európai idő szerint 7 órakor játssza, a másodikat pedig ugyanezen a napon 16 órától Magyarország ellen.

A nőknél Szerbia a B jelzésű kvartettben szerepel, ahol Ausztria, Románia és Franciaország lesznek az ellenfelei.

– Nagyon nehéz lenne megcsípni a csoport második helyét, s bejutni a negyeddöntőbe. Az elsődleges célunk, hogy a franciák legyőzésével harmadikak legyünk, és utána mielőbb kiharcoljuk a bennmaradást. A csoportban minden egyéni győzelem fontos lehet, hiszen a világranglistás pontok szempontjából nagy jelentősége van, mivel a ranglistás helyezések alapján is ki lehet jutni a riói olimpiára – mondta elutazása előtt Erdélyi Annamária, aki szerint a bennmaradásért folytatott küzdelemben a szlovákok, a svédek és a luxemburgiak lesznek a fő vetélytársaik. A svédeket első helyen emelték ki a csoportban, de a Svéd Asztalitenisz-szövetség hivatalos honlapján található információ szerint az egyéni címvédő Li Fen, aki tavaly tavasszal világra hozta második gyermekét, kihagyja a csapatverseny küzdelmeit, és csak az egyéni címvédésre koncentrál majd.

– Az Eb előtt hat napot készültünk a schwechati Werner Schlager Akadémián, ahol az akadémistákon kívül az olasz válogatott játékosai is jelen voltak. A felkészülés jól sikerült, nekem a játékommal az előző hónapokban sem volt gondom. Az utolsó két versenyen kétszer is döntő játszmában veszítettem, s remélem, hogy ennek a rossz minisorozatnak az Eb-n majd véget vetek – nyilatkozta Erdélyi. Szerbia pénteken 10 órakor Romániával mérkőzik, Magyarország pedig 13 órától Luxemburggal méri össze erejét.

A csoportbeosztások, A csoport: Portugália, Franciaország, Magyarország, Szerbia. B csoport: Németország, Spanyolország, Lengyelország, Ukrajna. C csoport: Svédország, Oroszország, Ausztria, Románia. D csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Görögország, Csehország.

Nők, A csoport: Németország, Fehéroroszország, Csehország, Szlovákia. B csoport: Ausztria, Románia, Franciaország, Szerbia. C csoport: Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Luxemburg. D csoport: Svédország, Hollandia, Portugália, Ukrajna.

A csoportok első és második helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe, a harmadik és negyedik helyezettek a 9–16. helyért játszanak. A 15. és a 16. helyezett együttesek a következő Eb-n a II. divízióban szerepelnek majd.

A címvédők, férfiak, csapat: Portugália. Egyéni: Dimitrij Ovtcharov (Németország). Páros: Tan Ruiwu/Wang Zeng Yi (Horvátország/Lengyelország).

Nők, csapat: Németország. Egyéni: Li Fen (Svédország). Páros: Petrissa Solja/Sabine Winter (Németország).

Szerb és magyar indulók

A szerbiai válogatott kerete, férfiak: Aleksandar Karakašević (83.), Pető Zsolt (118.), Marko Jevtović (135.), Vladimir Radonjić (513.).

Nők: Erdélyi Annamária (130.), Fehér Gabriella (140.), Andrea Todorović (184.), Molnár Mónika (242.).

A magyar válogatott kerete, férfiak: Pattantyús Ádám (71.), Kosiba Dániel (122.), Lakatos Tamás (221.), Szudi Ádám (283.).

Nők: Póta Georgina (27.), Madarász Dóra (95.), Pergel Szandra (159.), Ambrus Krisztina (216.), Nagyváradi Mercédesz (295.).