2024. április 24., szerda

Kiegyeztek a puccsisták és a kormányerők Burkina Fasóban

Megállapodást kötöttek a puccsisták és a kormányhoz hű fegyveres erők annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást, amíg az ideiglenes kormányt vissza nem állítják Burkina Fasóban – közölte tegnap egy, a megállapodás létrejöttében részt vevő törzsi vezető.

Az „alku” értelmében a puccsot végrehajtó elnöki biztonsági ezred elhagyja a főváros, Ouagadougou utcáit, és visszatér a támaszpontjára. Az ideiglenes kormányhoz hű hadsereg, amely keddre virradóra vonult be Ouagadougouba, a fővárostól ötven kilométerre vonja ki csapatait.

Az elnöki biztonsági ezred szeptember 17-én vette őrizetbe az ideiglenes elnököt és a kormány tagjait is. A Gilbert Diendéré tábornok vezette 1300 fős elit egység ezt követően feloszlatta az átmeneti kormány intézményeit.

A kormányhoz hű fegyveres erők vezetése hétfőn bejelentette, hogy fegyverletételre kényszerítik a puccsistákat. A mozgósítást követően Diendéré azt közölte, hogy visszaadják a hatalmat egy ideiglenes polgári kormánynak. Ennek fényében a puccsisták az államfő után a miniszterelnököt is szabadon engedték.