2024. április 25., csütörtök

A topolyai helyi közösség munkájáról

Szatmári Mihály, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke nyilatkozott

A Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében tartotta meg hagyományos díszülését a helyi közösség, amelyen jelen voltak a községi önkormányzat, a közintézmények és civil szervezetek vezetői, képviselői. Az eset apropóján kértük meg Szatmári Mihályt, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnökét, hogy értékelje az utóbbi hónapokat, amely az időjárási viszonyokat tekintve a legalkalmasabb arra, hogy különböző felújítási, javítási munkálatokat el lehessen végezni.

Még csak egy szakasz van hátra a Liszt Ferenc utca aszfaltjának teljes felújításához (fotó: Benedek Miklós)

Még csak egy szakasz van hátra a Liszt Ferenc utca aszfaltjának teljes felújításához (fotó: Benedek Miklós)

A topolyai helyi közösség megközelítőleg 220 utca karbantartásáért felelős, és a mögöttünk álló hónapokban szinte mindegyikben szükséges volt kisebb-nagyobb szakaszok javítására, kátyúzására. A legtöbb út esetében 1-től 5 m²-nyi felületet kellett javítani, de több utcában ennél még nagyobb terjedelmű felületen volt szükség javítási munkálatokra vagy újraaszfaltozásra. Az utóbbira a Liszt Ferenc utcában, ahol már évek óta folyik az út újraaszfaltozása, és az az idei nyáron 80 m² új felületet kapott. Viszonylag nagy felületnek mondható a Nikola Tesla utca egy része is, ahol 30 m²-nyi felület került kijavításra, valamint ugyanennyit végeztek el a Zentai út és az Iparos utca sarkán is. A kivitelező a Vojput cég volt, aki a tavasszal kiírt közbeszerzési pályázat útján jutott ehhez a munkához, és két-három hét alatt összesen 1256 m² felületet aszfaltozott újra. A munkálatok összértéke megközelítőleg 3 millió dinárt tesz ki.

A Dr. Hadzsy János Egészségház mellett a csapadék elvezetésére szánt árkok rendezése és szanálása folyik, amelynek kivitelezője a helybeli Komgrad cég, viszont ez a munka csak akkor lehet teljes értékű, ha időközben a Krivaja iszaptalanítása is megtörténik.

A nyár folyamán nagy figyelmet fordítottak a tópart karbantartására. Egy hétvége kivételével sikerült a szemetet időben eltakarítani, de folyamatosan végezték a fűnyírást, a dísznövények gondozását. A szezon ideje alatt egy ember folyamatosan kint volt a helyszínen, és szükség esetén több embert is mozgósítani tudtak. Saját alkalmazottak hiányában, ebben leginkább a közmunkaprogramban felvett tizenöt munkásra támaszkodhattak. Az ő megbízatásuk június elsején kezdődött, és október végéig tart, de jelenleg is folynak az egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy meghosszabbítsák a munkaviszonyukat, mivel folyamatosan szükség van a járdák, utak és környékük rendezésére. A közmunkások egyébként kivették részüket a különböző rendezvények szervezéséből is. A szeptember 11-e és 13-a között megrendezett Expón például őrködtek, forgalmat irányítottak.

Szatmári Mihály (fotó: Szabó Anikó)

Szatmári Mihály (fotó: Szabó Anikó)

Szatmári arról is beszélt, hogy a karbantartási munkálatok mellett a helyi közösség igyekszik kivenni a részét a rendezvények, civil szervezetek, iskolák, közintézmények, sportklubok, művelődési egyesületek támogatásából, valamint születés és haláleset bekövetkeztekor is segíti a családokat. Mint megtudtuk: a közelmúltban történt tűzeset alkalmával is, amikor is két családi házban keletkeztek tetemes károk, igyekeztek enyhíteni a tűzkárokat, így az egyik család 25 ezer dinár értékű építőanyagot kapott. A másik család, amely később adta be igénylését, a következő ülés után számíthat ugyanekkora támogatásra.

Ami az aktualitásokat illeti: jelenleg is folyamatosan zajlanak a betonozási munkálatok, amelynek kivitelezője a DTD Krivaja vállalat. Már eddig is több helyen végezték el a munkálatokat (a Corvin Mátyás és a Malom utca sarkán, a Nikola Tesla Általános Iskola kosárlabdapályájánál, a József Attila utcában), de a munka tetemes része még hátravan. Ami a pontos mennyiséget illeti, megtudtuk, hogy 1900 m³ betont irányoztak elő részben a régi járdák javítására, részben pedig új járdák kiépítésére.